VVD wil alle beschikbare ANPR-hitlijsten inzetten in Amsterdam

De VVD wil dat de Amsterdamse politie per direct alle mogelijke ANPR-hitlijsten gaat gebruiken om criminelen op te sporen. Bij het ANPR-opsporingsmiddel, dat gebruik maakt van automatische nummerplaatherkenning op uitvalswegen in en rondom Amsterdam, worden gescande kentekens vergeleken met een database van gezochte criminelen. Uit werkbezoeken die de Amsterdamse VVD-fractie onlangs heeft afgelegd, blijkt dat de politie in Amsterdam niet alle landelijk beschikbare hitlijsten mag gebruiken, waardoor bepaalde groepen niet opgemerkt worden en dus vrijuit gaan. Het gaat hierbij onder andere om drugshandelaren, veelplegers en rondtrekkende dievenbendes.

VVD-fractievoorzitter Robert Flos wil van burgemeester Van der Laan weten hoe het kan dat bepaalde hitlijsten in Amsterdam niet gebruikt mogen worden, terwijl die door politie-eenheden elders in het land wel worden gebruikt. “Veel Amsterdammers hebben last van drugshandel of worden slachtoffer van veelplegers of rondtrekkende Europese bendes, die zich veelvuldig schuldig maken aan zakkenrollerij, winkeldiefstal en inbraken. Ik vind het dan onbegrijpelijk dat de Amsterdamse politie geen toestemming heeft om de hitlijsten te gebruiken, die dergelijke vormen van mobiel banditisme kunnen stoppen,” aldus Flos.

Verder wil de VVD dat er een einde komt aan het erop na houden van verschillende standaarden per politieregio. “In Amsterdam moeten wij gewoon alle wettelijk toegestane middelen gebruiken om criminelen te stoppen. Het is zeker in het kader van één Nationale Politieorganisatie ontzettend raar dat bepaalde hitlijsten wel in Rotterdam en Utrecht gebruikt mogen worden, maar niet in de hoofdstad,” vindt Flos. VVD Amsterdam wil daarom dat Van der Laan per direct bij het Openbaar Ministerie aandringt op het beschikbaar stellen van alle opsporingslijsten voor het ANPR-systeem.

Tot slot wil de VVD weten hoe het nu precies zit met de kentekenlijst van de Top600-groep. In het verleden zijn namelijk ook de kentekens van deze Amsterdamse veelplegers als speciale hitlijst in de ANPR-database geladen, met goede resultaten. De VVD heeft echter signalen opgevangen dat deze Top600-hitlijst inmiddels niet meer gebruikt mag worden en wil dat dit op korte termijn weer mogelijk wordt.