Amsterdam maakt werk van verbetering WOZ-procedure

Onlangs stelde raadslid Marianne Poot vragen aan het stadsbestuur over de manier waarop Amsterdam omgaat met WOZ-bezwaren. Uit de beantwoording blijkt dat Amsterdam niet achter loopt met de afhandeling van de WOZ-bezwaarschriften. Daarnaast is men in stadsdeel Zuid met Pilot Zuid gestart. Een initiatief waarbij woningeigenaren vroegtijdig en informeel betrokken worden bij het vaststellen van de WOZ. Marianne Poot: “Een initiatief tot betere dienstverlening die zowel de gemeente als de Amsterdammer veel tijd en geld aan onnodige bezwaarbehandelingen kan besparen steunen wij van harte. Wij zijn erg benieuwd naar de resultaten van Pilot Zuid.”

Op 26 november stelde raadslid Marianne Poot vragen aan het stadsbestuur over de mogelijkheden tot verbetering van de uitvoering van de wet WOZ (Waardering Onroerende Zaken). Op 8 januari stelde zij aanvullende vragen over de afhandeling van WOZ-bezwaarschriften in Amsterdam. Uit de beantwoording van de vragen blijkt dat Amsterdam, in tegenstelling tot tientallen andere Nederlandse gemeenten, niet achter loopt met de afhandeling van de WOZ-bezwaarschriften.

Daarnaast is Amsterdam in stadsdeel Zuid met Pilot Zuid gestart. Een nieuw initiatief waarbij woningeigenaren door middel van een vooraankondiging vroegtijdig en informeel  betrokken worden bij het vaststellen van de WOZ. Marianne Poot: “Een initiatief tot betere dienstverlening die zowel de gemeente als de Amsterdammer veel tijd en geld aan onnodige bezwaarbehandelingen kan besparen steunen wij van harte. Wij zijn erg benieuwd naar de resultaten van Pilot Zuid later dit jaar.”

In de beantwoording van de vragen laat het College van Burgemeester en Wethouders weten dat de bezwaarafhandeling in 2013 verbeterd is, dat Amsterdam vrijwel alle bezwaarschriften binnen de gestelde termijn heeft afgehandeld en dat de stad daarom verwacht geen compensatiegelden uit te hoeven keren.

VVD Amsterdam stelde de vragen onder andere naar aanleiding van een brief van de Staatssecretaris van Financiën waaruit bleek dat Amsterdam niet tot de hoogste beoordelingscategorie wat betreft de uitvoering van de Wet WOZ behoorde. “De VVD vindt dat Amsterdam er naar moet streven zo snel mogelijk tot de hoogste categorie te behoren. Wij zijn tevreden dat de Gemeente hier blijkbaar ook zo over denkt en wij hopen dat het Verbeterplan WOZ en Pilot Zuid hier een positieve bijdrage aan zullen leveren”, aldus Marianne Poot.

Lees hier de volledige beantwoording van de schriftelijke vragen:

-Beantwoording schriftelijke vragen 26 november 2013

-Beantwoording schriftelijke vragen 8 januari 2014