Woningmarkt moet van het slot

Heel, héél voorzichtig, jawel, begint de economie aan te trekken. Maar veel banen levert dat nog niet op. De steden die bijzondere mensen weten aan te trekken, winnen de internationale strijd om talent en kunnen hun inwoners een betere kans op een baan bieden. Laat het talent maar komen! Maar waar moeten zij eigenlijk wonen? De Amsterdamse woningmarkt zit dicht. Vooral als gevolg van het idiote erfpachtstelsel en het grote aandeel sociale woningbouw. De woningmarkt moet daarom hervormd worden.

Nieuwe banen ontstaan door economische groei, groei ontstaat uit innovatie, innovatie komt uit inzet van talent, zeker in een stad als Amsterdam. De steden die bijzondere mensen weten aan te trekken, winnen de internationale strijd om talent en kunnen hun inwoners een betere kans op een baan bieden. Laat het talent maar komen! Maar waar moeten zij eigenlijk wonen? 

De Amsterdamse woningmarkt zit dicht. Vooral als gevolg van het idiote erfpachtstelsel en het grote aandeel sociale woningbouw. Volgens het Centraal Planbureau en de Organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling is de sociale woningbouw zelfs onze grootste blokkade bij het scheppen van werk. Waar andere Europese steden een aandeel sociale woningbouw hebben van nul tot twintig procent, bestaat die Amsterdam voor zestig procent uit deze gesubsidieerde woningen. Een internationaal record! Het is fijn dat zoveel mensen voor een lage huur in het mooie Amsterdam kunnen wonen. Het is jammer dat we hiermee talent buiten de stadsmuren houden. En dat we banengroei zien weglopen naar steden die wél een toegankelijke woningmarkt hebben. 

Ooit was gesubsidieerde woningbouw dé manier om de economie van Amsterdam te laten groeien. Maar dat medicijn werkt nu averechts. De woningmarkt moet worden hervormd. De afgelopen jaren heeft de VVD al afgedwongen dat het aantal vrije huurwoningen is gestegen van 6,1 procent naar 10,5 procent. Een kleine stap in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet. Laat huurders hun sociale woning tegen aantrekkelijke voorwaarden kopen. Halveer het aandeel gesubsidieerde woningen naar dertig procent. Bied vrije keuze tussen erfpacht en eigen grond, bouw nieuwe koop- en huurwoningen gericht op het midden- en hogere segment, bijvoorbeeld in aantrekkelijke en kansrijke stedelijke gebieden als de Houthavens en Noordelijke IJ-oevers.   

De afgelopen 65 jaar waren de wethouders Wonen socialisten. Maar de woningmarkt moet van het slot af en dat vraagt om een niet-socialistische aanpak. Geef de portefeuille daarom aan een liberaal. 

Het is tijd dat Amsterdam vol gas geeft bij het creëren van welvaart en banen. Dat vereist dat de woningmarkt wordt hervormd. En dat is nodig zodat  tienduizenden mensen extra aan het werk kunnen, zeker ook de mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, die het het moeilijkst hebben. Dát noemen wij pas écht sociaal. 

Eric van der Burg, lijsttrekker VVD Amsterdam, en 
Eric Wiebes, lijstduwer VVD Amsterdam

Dit artikel verscheen op 20 januari 2014 als ingezonden brief in Het Parool