Harde acties nodig om rondtrekkende winkeldieven te stoppen

Robert Flos, fractievoorzitter VVD Amsterdam, heeft burgemeester Van der Laan om opheldering gevraagd over de aanpak van rondtrekkende groepen winkeldieven. Afgelopen week liep een groep Oost-Europese dieven drie dagen na hun eerste aanhouding alweer vrij rond en werd opnieuw op heterdaad betrapt. Detailhandel Nederland maakt zich –net als de VVD- grote zorgen over dit soort rondtrekkende bendes die op grote schaal, in georganiseerd verband en met behulp van geprepareerde rooftassen toeslaan in de stad. Helaas lijken deze groepen noch van de pakkans, noch van de opgelegde straffen onder de indruk te zijn.

Uit het rapport Nationale Dreigingsbeeld 2012 van de Nationale Politie, blijkt dat het aantal georganiseerde winkeldiefstallen nog steeds toeneemt en dat 35% van de schade van winkeldiefstallen wordt toegeschreven aan rondtrekkende buitenlandse bendes. Winkeliers constateren dat in 80% van deze gevallen een rooftas -of een ander geprepareerd voorwerp- wordt gebruikt. Flos wil daarom van de burgemeester weten hoe het verbod op het bezit van zogenaamde rooftassen in Amsterdam gehandhaafd wordt en of hij bereid is om de handhaving hierop te intensiveren en/of de straffen te verhogen. Daarnaast wil Flos weten hoe het staat met de eerder gedane toezeggingen om actief informatie uit te wisselen met andere Europese politiekorpsen om zo recidive aan te kunnen tonen en het onderzoek naar de mogelijkheden om dit soort groepen door middel van een gebiedsverbod uit de stad te weren.

Burgemeester Van der Laan moest de VVD op veel vragen het antwoord schuldig blijven, maar zegde wel toe binnenkort terug te komen op de resultaten van een eerste pilot met internationale informatie-uitwisseling tussen politiediensten over deze Oost-Europese dadergroepen en de mogelijkheden om gebiedsverboden aan deze bendes op te leggen. Wel heeft de burgemeester naar aanleiding van eerdere vragen van de VVD inmiddels een gesprek gehad met de Roemeense ambassadeur om de problemen rondom deze bevolkingsgroep in Amsterdam te bespreken.