Tarieven voor vergunningen en leges omlaag in Amsterdam

Tijdens de raadsvergadering van 22 januari werd een voorstel van raadslid Marianne Poot dat voor lagere lasten voor de Amsterdammer moet gaan zorgen unaniem aangenomen. Zij verzocht het stadsbestuur met een uitvoeringsplan te komen om de leges en daarmee de lasten voor inwoners van Amsterdam te verlagen.

In de vergadering werd de Legesverordening voor 2014 vastgesteld. Leges zijn kosten die bewoners betalen voor het aanvragen van een vergunning, een paspoort of een rijbewijs. De VVD vindt dat deze kosten zo laag mogelijk moeten zijn en pleit hier al jaren voor.

Wettelijk is geregeld dat de gemeente geen winst mag maken op deze kosten. De leges moeten dus zogenaamd kostendekkend zijn. Voor het eerst is nu in Amsterdam goed inzicht in deze kosten gegeven en is het dus ook mogelijk deze te gaan verlagen. Bijvoorbeeld door efficiënter te werken, regels te versimpelen of regels af te schaffen.

Financieel woordvoerder Marianne Poot: “Pas als je precies weet uit welke kosten een lege opgebouwd is kun je zien waar het beter en goedkoper kan. Wat de VVD betreft is het nu tijd voor de volgende stap.” Daarom deed zij gisteren in de gemeenteraad het verzoek aan het stadsbestuur om in overleg met de toekomstige bestuurscommissies met een uitvoeringsplan te komen waarmee de leges ook daadwerkelijk omlaag worden gebracht.

Het verzoek van Marianne Poot werd ondertekend door de PvdA, D66 en het CDA en kon rekenen op steun van de gemeenteraad.

De VVD kijkt uit naar het plan en blijft zich inzetten voor lagere lasten voor de Amsterdammer.