Basisonderwijs moet meetbaar beter

De VVD heeft vandaag kritische vragen gesteld aan onderwijswethouder Hilhorst over de resultaten van de Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam. Dit naar aanleiding van het onderzoek dat het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft uitgevoerd naar de resultaten van de eerste vier jaar van deze aanpak. Het CPB concludeert dat de aanpak die in Amsterdam gehanteerd wordt, een averechts effect heeft en leidt tot lagere in plaats van hogere CITO scores.

“Amsterdam heeft 40 miljoen euro uitgetrokken om de kwaliteit van het basisonderwijs te verbeteren. Bij zo’n bedrag moeten we gewoon een meetbaar rendement zien dat positief is in plaats van een afname van de CITO-score. Het onderwijs in Amsterdam kan en moet echt beter”, aldus onderwijswoordvoerder Werner Toonk.

De VVD wil dat goed uitgezocht wordt hoe het kan dat de CITO-scores afgenomen zijn, wat het effect van de kwaliteitsaanpak geweest is en hoe hierop bijgestuurd kan worden. Toonk: “De kwaliteitsaanpak van de gemeente Amsterdam bestaat uit aanspreken, transparant maken en resultaten langs een meetlat leggen. Dat zijn wat ons betreft nog steeds goede zaken, maar misschien moet het op een andere manier.” 

Het volledige rapport van het CPB staat hier.