Amsterdam gaat werk maken van werkstraffen

Het college van B&W staat positief tegenover een aantal voorstellen van de VVD omtrent werkstraffen. Zo krijgen Amsterdammers meer inzicht in welke werkstraffen in Amsterdam verricht worden en kunnen zij in toekomst mogelijk zelf ideeën voor een geschikte invulling voordragen. Verder wordt het voor Reclassering Nederland makkelijker om afspraken met de gemeente te maken over projecten voor werkgestraften: voortaan zal dit via één centraal loket gaan in plaats van via 7 aparte stadsdelen. Precies zoals de VVD wilde gaat Amsterdam ook letterlijk werk maken van werkstraffen. Werkgestraften met een uitkering zullen na hun werkstraf direct doorstromen in re-integratietrajecten van de Dienst Werk en Inkomen. De laatste dag van de werkstraf moet de eerste dag van het re-integratietraject worden. In 2014 zullen gemeente en reclassering hier concrete werkafspraken over maken.

Eind 2013 diende fractievoorzitter Robert Flos namens VVD Amsterdam een initiatiefvoorstel in dat opriep om ‘werk te maken van de werkstraf’. Uit meerdere werkbezoeken bleek dat het voor Reclassering Nederland een omslachtig proces was om werkafspraken te maken met de gemeente. Jaarlijks moest er met ieder afzonderlijk stadsdeel opnieuw onderhandeld worden. De VVD wil daarom dat er één centraal loket komt dat alle werkstraffen in Amsterdam coördineert. “Door de werkstraffen centraal aan te sturen, wordt er niet alleen veel efficiënter gewerkt, maar wordt ook duidelijk wat er nou allemaal in de stad gedaan wordt in het kader van een werkstraf”, aldus Flos die blij is dat de burgemeester dit voorstel overneemt.

Flos deed ook enkele voorstellen om de zichtbaarheid van werkstraffen te vergroten. “Die zichtbaarheid is belangrijk, omdat de samenleving dan ziet dat werkgestraften ook straf krijgen en daarbij iets zinvols doen voor de samenleving. Dat versterkt het draagvlak voor de vaak als soft ervaren werkstraf” aldus Flos. De VVD is blij dat het college bereid is op de gemeentelijke website een overzicht te geven van alle werkstraffen en dat de Reclassering in 2014 een postercampagne start die de resultaten van de werkstraffen laat zien. Over Flos’ voorstel om het Reclasseringslogo en de tekst “Werkt voor de samenleving” aan te brengen is het college minder enthousiast, omdat er dan de kans bestaat dat werkgestraften hun anonimiteit verliezen. Flos: “Wij zijn blij dat door informatie op de gemeentelijke website én posters van Reclassering meer duidelijk wordt welke werkstraffen er worden verricht en wat de opbrengsten ervan zijn.”

De VVD stelde verder voor dat Amsterdammers en maatschappelijke organisaties voorstellen kunnen aandragen voor een nuttige invulling van werkstraffen. Flos: “Ik ben tevreden over het feit de gemeente met Reclassering in gesprek gaat over hoe Amsterdammers meer betrokken kunnen worden bij de invulling van werkstraffen. Terecht stelt de burgemeester daarbij als eis dat deze invulling aan alle wettelijke eisen moet voldoen.”

Op 20 februari zal het voorstel van de VVD in de commissie Algemene Zaken met de burgemeester worden besproken. Zie hier voor de bestuurlijke reactie van het college op de plannen van de VVD.