Amsterdam stop terecht stedenbanden met Accra en Sunyani

Eind 2013 zijn de stedenbanden met de Ghanese steden Accra en Sunyani beëindigd, zoals ook de wens van VVD Amsterdam was. Het college acht het bovendien onwaarschijnlijk dat deze banden binnenkort weer aangehaald worden en streeft ernaar om nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 de doelstellingen van dergelijke internationale samenwerkingen te herformuleren. Wat de VVD betreft is de geflopte band met Accra genoeg reden om nog eens kritisch te kijken naar het nut en noodzaak van deze stedenbanden.

De samenwerking met Accra komt voort uit het internationaal beleid van de gemeente dat in 2001 is vastgesteld en in 2009 is herbevestigd. Tot 2009 functioneerde leidde de stedenband tot diverse activiteiten en was die actief, sinds 2010 is er echter volledig de klad in gekomen: contacten kwamen niet tot stand en geplande projecten werden niet uitgevoerd. Destijds was de VVD al erg sceptisch over het beleid dat zich enkel richt op de versterking van lokaal bestuur in herkomstlanden van nieuwe Amsterdammers. 

Tevreden stelt Flos vast dat het College het met de VVD eens is dat stadsdelen niet zelfstandig stedenbanden moeten aangaan. Flos: "We zijn één stad, zeker na de afschaffing van de deelgemeentebesturen vanaf maart 2014. Dat betekent dat de stad Amsterdam stedenbanden aangaat en niet een stadsdeel".

Zie hier voor de beantwoording van de schriftelijke vragen van VVD-fractievoorzitter Robert Flos.