De Vrije Amsterdammer: Werner Toonk

Werner Toonk is de nummer zeven van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij is een energiek raadslid en vaart op zijn eigen kompas. Voorheen was hij stadsdeelbestuurder in Oud-West. “Mijn drive is altijd geweest: Amsterdam. Niet de politiek.”

Wie is je vader en wie is je moeder?

Mijn ouders waren beide hardwerkende mensen. Gerrit, mijn vader, is gepensioneerd ambtenaar. Hij werkte bij een kleine gemeente en deed daar van alles, van beleid maken tot uitvoeren. Mijn moeder, Gerrie, was coupeuse. Van hun heb ik als moreel kompas mee gekregen dat je gewoon hard hoort te werken. Verder vind ik het belangrijk dat je altijd in staat bent om je verhaal zo uit te leggen dat iedereen het begrijpt. Als dat niet meer gaat, dan is er wat mis.

 

Waarom ben je een VVD-er?

Ik geloof in een hele kleine overheid met zo weinig mogelijk regels en zoveel mogelijk ruimte voor het individu. Dan kom je in Nederland al snel uit bij de VVD. Een teveel aan regels werkt tegen en kost de overheid zelf veel geld.

 

Wat zijn je doelen als je weer raadslid wordt?

Mag ik er vijf noemen?

 

Ga je gang.

De eerste is het stellen van minder regels in Amsterdam en het goed handhaven van die minimale regels. Ten tweede het normaliseren van de parkeertarieven. In andere grote Europese steden kun je je auto een hele dag neerzetten voor 15 euro, hier kost het 50 euro! Ten derde het verbeteren van de doorstroming van het verkeer in Amsterdam. Onder andere door het beter afstemmen van verkeerslichten. Als vierde punt het onderwijsniveau, dat nu ondergemiddeld scoort, moet omhoog. Amsterdam moet een topstad worden op onderwijsgebied. Afgelopen jaar is dit onder andere bewerkstelligd door de oprichting van klassen voor hoogbegaafde kinderen. Als vijfde tenslotte het transparanter maken van de gemeentepolitiek voor de Amsterdammer. Nu is de afstand tussen de Amsterdammer en de gemeenteraad groot.

 

Welke obstakels zie je om die doelen te bereiken?

De ideologie van de enkele andere partijen. Linkse partijen willen juist meer regels, hogere parkeertarieven, auto’s minder voorrang geven en niet zozeer extra onderwijsaandacht voor toppers maar voornamelijk voor achterblijvers. Dat laatste is belangrijk, maar ook de intelligentste leerlingen verdienen aandacht. De slechte transparantie is vooral een gevolg van gewoonte binnen het ambtenarenapparaat. De gemeenteraadstukken zijn te omvangrijk, te gedetailleerd en te ingewikkeld en het ontbreekt vaak aan samenvattingen.

 

Wat is je meest leerzame nederlaag?

De meest leerzame nederlaag van de afgelopen vier jaar volgens mij, is het steeds meestemmen met iedere verhoging van de parkeertarieven. Doel is nu: Het verlagen van de parkeertarieven en het geld inzetten waar het voor bedoeld is.

 

Wat is je meest leerzame triomf?

De meest leerzame triomf voor mij: Het mede opzetten van het onderwijs voor hoogbegaafde kinderen. Ik heb hier veel van geleerd. Het was een jaar van trekken en duwen. Ik heb me gerealiseerd dat het niet alleen geregeld moet worden met de gemeenteraad maar ook met de schoolbesturen, het zogenaamde naar buiten regelen. Ook binnen Passend Onderwijs zijn er bij Onderwijs voor Hoogbegaafden, groepen kinderen waarvan het beter is dat ze bij elkaar blijven.

 

Hoe zie je jezelf over 5 jaar?

Mijn drive is altijd geweest: Amsterdam. Niet de politiek. Als je je woonplaats beter wilt maken is de politiek daarvoor een aangewezen instrument. Ik hoop dan ook de komende vier jaar mijn woonplaats Amsterdam verder te verbeteren als gemeenteraadslid.

 

Wie is je favoriete politicus:

Ik heb veel respect voor onze premier Mark Rutte, die in turbulente jaren met een lastige samenstelling in het kabinet, zonder meerderheid en op een goede manier leiding kan geven in een redelijke eenheid. Het gaat nu bergopwaarts met de economie. Tijdens de H.J. Schoo-lezing liet Mark zien uit zijn hoofd een goed verhaal te kunnen vertellen. Dat hij het niet op hoefde te lezen betekent dat het echt een onderdeel is van hem.

 

Wat is je favoriete plek in Amsterdam?

Het terras bij het Eye-gebouw met uitzicht op het IJ, waar het 900 jaren geleden allemaal begon. Met op een goede tweede plaats de ‘experience’ van het Scheepvaartmuseum. Je wordt daar op een geweldige manier door onze geschiedenis meegenomen.

 

Waarom ben je een Vrije Amsterdammer?

Je kunt niet kiezen waar je geboren wordt, maar wel waar je gaat wonen. Ik heb veel gereisd en sinds ik in Amsterdam woon vind ik thuis komen net zo leuk als het reizen zelf.

 

Tekst: Roxsane Maxwell, Cor Mandemaker