Linkse meerderheid maakt duizenden woningen ongeschikt voor woningdelen. VVD fel tegen.

In de gemeenteraad van 13 februari is het voorstel Ruimte Voor Woningdelers van PvdA-wethouder Ossel aangenomen. De VVD is fel tegen dit voorstel dat er voor zal zorgen dat duizenden Amsterdamse vrije sectorwoningen verboden terrein worden voor woningdelen. Dit terwijl er juist ontzettend veel behoefte is om in Amsterdam met collega’s of vrienden samen te wonen. Een linkse meerderheid van PvdA, Groenlinks, SP en Red Amsterdam stemde echter voor dit voorstel. Raadslid Daniel van der Ree: “Een groot deel van bijvoorbeeld De Pijp zal verboden gebied worden voor Amsterdammers die een woning willen delen. Hierdoor zal de druk op de Amsterdamse woningmarkt alleen maar toenemen.”

In maart 2013 diende VVD-raadslid Daniel van der Ree een voorstel in om flexibele woonvormen  te stimuleren en te legaliseren omdat er veel vraag is naar woningdelen en de beperkte woningvoorraad in Amsterdam zo op een efficiënte manier wordt benut. Tot teleurstelling van de VVD bereikt de uitwerking van dit voorstel door Wethouder Ossel juist het tegenovergestelde. Namelijk onnodige regeldrift en nog meer druk op de Amsterdamse woningmarkt waar vooral studenten en jong werkenden de dupe van worden. De mensen die Amsterdam volgens de VVD juist zo hard nodig heeft om een welvarende stad te worden.

In het plan van wethouder Ossel worden allerlei strikte, onnodige en bovenwettelijke eisen gesteld  aan woningdelen. Hierdoor zullen duizenden woningen die goed geschikt zouden zijn voor woningdelen verboden gebied worden voor studenten of collega’s die graag een woning zouden willen delen. Zo eist de wethouder, bovenop de landelijke wetgeving, dat een gedeelde woning en de kamers daarvan uit een verplicht aantal vierkante meters bestaan. Daniel van der Ree: “Deze regels zorgen ervoor dat het verboden wordt om met drie collega’s een huis van 58m2 te bewonen, terwijl veel huizen daar heel geschikt voor zijn”. Woningdelers moeten zich bovendien inschrijven bij de Kamer van Koophandel als woongroep. Onnodig bureaucratisch.

Ook nam de raad een voorstel van GroenLinks aan, dat ervoor zal zorgen dat woningdelers in bestaande gevallen, die onder de nieuwe regels illegaal worden, hun woongroep zullen moeten opheffen op het moment dat één van de bewoners verhuist. Iets wat onder studenten en jong werkenden natuurlijk geregeld voorkomt.

De VVD is fel tegen deze plannen en zal zich blijven inzetten voor flexibele woonvormen zonder onzinnige regels, zodat de Amsterdamse woningvoorraad optimaal benut wordt en talent welkom blijft in Amsterdam.