Schrap overdaad aan regels en geef vernieuwende ondernemers een kans

Boekwinkel Books & Bubbles in Amsterdam West dreigt de deuren te moeten sluiten, omdat er zo nu en dan bijeenkomsten worden georganiseerd waarbij alcohol wordt geschonken. VVD Amsterdam vindt dat ondernemers de ruimte moet worden gegund en wil dat meer maatwerk wordt toegepast.

Update:

Naar aanleiding van de berichtgeving over Books & Bubbles en de Pop-up Store Jan Eef heeft VVD West (samen met D66 West) tijdens de raadsvergadering van 4 maart actualiteitsvragen gesteld aan portefeuillehouder Godfried Lambriex (Economische Zaken). M.b.t. Books & Bubbles gaf de portefeuillehouder aan dat door de brancheorganisaties een verzoek tot handhaving was ingediend en dat daarop handhaving door het stadsdeel moet volgen. In de kwestie vormt met name landelijke wet- en regelgeving inzake drank en horeca een probleem. Uit de antwoorden op de door de VVD gestelde vragen bleek dat de portefeuillehouder voortaan eerst zal zoeken naar een oplossing binnen de wet- en regelgeving, alvorens een ondernemer aan te schrijven en een dwangsom op te leggen. De VVD ziet dit als een goede stap vooruit. Als het gaat om ondernemen, willen wij dat er eerst samen met de ondernemer wordt gekeken naar wat wel kan in plaats van alleen maar mee te delen wat niet kan.

 

VVD-raadslid Marja Ruigrok: “Dit is de zoveelste ondernemer die in de problemen dreigt te komen, omdat een stadsdeel klakkeloos regels toepast en niet meedenkt over wat wel mogelijk is. Op deze manier worden vernieuwende ondernemers tegengewerkt, terwijl zij juist zo belangrijk zijn voor de economie.”

Afgelopen vrijdag kreeg de eigenaresse van de winkel het bericht dat zij vanwege het ontbreken van een horecavergunning geen presentaties, borrels of andere bijeenkomsten waarbij alcohol wordt geschonken in haar zaak mag organiseren. De onderneemster heeft deze bijverdiensten, die slechts een paar keer per maand plaatsvinden, echter nodig om haar zaak draaiende te houden.

Marja Ruigrok: “Het concept van Books & Bubbles is nieuw in de stad. De markt verandert en nieuwe ondernemers moeten de kans krijgen om daar op in te spelen. Dat betekent dat wij goed naar onze regels moeten kijken en waar mogelijk maatwerk moeten leveren, zodat positieve initiatieven niet in regelzucht worden verstikt.”