Amsterdam gaat strijd aan met antisemitisme

Amsterdam gaat extra maatregelen nemen om antisemitisme aan te pakken. Op initiatief van VVD-duogemeenteraadslid Stefan de Bruijn organiseert het stadsbestuur op korte termijn een ronde tafel met vertegenwoordigers uit de Joodse gemeenschap en andere belanghebbenden om afspraken hierover te maken. Dat meldde wethouder Van Es vanochtend in de Gemeenteraad. Het College geeft ook gehoor aan de oproep van VVD en CIDI-directeur Esther Voet om antisemitisme in Amsterdam beter in kaart te brengen.

Op verzoek van de VVD vergaderde de Gemeenteraad vanochtend over antisemitisme in Amsterdam. De Bruijn: “Iedereen in Amsterdam moet zich vrij en veilig kunnen voelen. Voor de Joodse gemeenschap geldt dat dit niet vanzelfsprekend is. Afgelopen najaar heeft de Gemeenteraad op ons initiatief besloten dat Amsterdam, net als Stadsdeel Zuid, gaat bijdragen aan de beveiligingskosten voor Joodse instellingen. Maar het probleem moet ook bij de wortel worden aangepakt. Er bestaan veel vooroordelen over Joden en er vindt een groeiend aantal antisemitische incidenten plaats. Dit moet een halt worden toegeroepen. Het is belangrijk dat de voltallige raadscommissie het signaal heeft afgegeven dat extra maatregelen nodig zijn om antisemitisme te bestrijden.”

De VVD juicht het zeer toe dat het College het voorstel heeft overgenomen om vertegenwoordigers uit de Joodse gemeenschap en andere belanghebbenden uit te nodigen om afspraken over de antisemitismebestrijding te maken. De Bruijn: “Als het aan de VVD ligt komt er een pakket aan maatregelen dat enerzijds gericht is op voorlichting op scholen en anderzijds op harde sancties bij antisemitisme. Op dit moment wordt onvoldoende opgetreden, bijvoorbeeld door scholen en de politie, als iemand wordt uitgescholden of op een andere wijze antisemitisch wordt bejegend. Amsterdam moet veel duidelijker laten zien dat we antisemitisme onacceptabel vinden.”

CIDI-directeur Esther Voet was te gast bij de Gemeenteraad. Zij pleitte onder andere voor Amsterdams onderzoek naar antisemitisme. Wethouder Van Es erkende dat Amsterdam nu onvoldoende zicht heeft op het probleem. De Bruijn: “De VVD heeft hier al vaak aandacht voor gevraagd. Aanvankelijk vond het College extra onderzoek niet nodig. Gelukkig is daar nu, mede na de oproep van Esther Voet, verandering in gekomen. Goed inzicht in de omvang en oorzaken van antisemitisme helpen bij het nemen van maatregelen.”