VVD wil harde afspraak over aantal te bouwen ouderenwoningen

De komende vier jaar moeten er wat betreft VVD Amsterdam 2.500 ouderenwoningen bij komen in de hoofdstad. Om dit doel te bereiken zou het volgende college van burgemeester en wethouders een vast productiecijfer in het collegeakkoord 2014-2018 op moeten nemen. Hiervoor dient de VVD vandaag een voorstel in. Woordvoerder Bouwen en Wonen Daniel van der Ree: “Wij vinden het belangrijk om rekening te houden met de veranderende woonbehoefte van oudere Amsterdammers en het opnemen van een productiecijfer in de collegeafspraken is een goede stok achter de deur om de 2.500 woningen ook daadwerkelijk te realiseren.”

In de afgelopen collegeperiode zijn met succes productiecijfers voor de realisatie van 9.000 studenten- en 2.500 jongerenwoningen in de collegeafspraken opgenomen. Hoewel dit een ambitieuze doelstelling was in crisistijd heeft het college, waar de VVD deel van uitmaakt, deze doelstelling op dit moment grotendeels gehaald. Het formuleren van harde productieafspraken zijn wat betreft de VVD dan ook een goede manier om ook in economisch zware tijden de woningen te bouwen waar Amsterdammers behoefte aan hebben.

De komende jaren zal de vraag naar zelfstandige ouderenwoningen toenemen. De huidige en toekomstige generatie senioren heeft nauwelijks meer behoefte aan het ‘klassieke’ bejaardenhuis. Daniel van der Ree: “Waar men vroeger op zijn vijfenzestigste zijn intrek in het bejaardenhuis nam wil de oudere van nu, die vaak tot op hoge leeftijd nog midden in het leven staat, zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Wij vinden het belangrijk dat Amsterdam voldoende huisvestingsmogelijkheden biedt die aansluiten op de huidige wensen van senioren.”

De VVD draagt verschillende manieren aan om ouderenwoningen te realiseren. Dit kan onder andere door nieuwbouw, ombouw van leegstaande bejaarden- of verzorgingshuizen, of transformatie van leegstaande kantoren. Dit brengt bovendien werkgelegenheid met zich mee. VVD Amsterdam verwacht dat er de komende jaren vraag zal zijn naar 2.500 extra ouderenwoningen en vraagt het college van burgemeester en wethouders om dit productiecijfer op te nemen in de collegeonderhandelingen die na de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart plaats zullen gaan vinden.

Lees hier het voorstel.

Update 5 juni 2013 – De beantwoording van onze vragen is hier te lezen: http://www.amsterdam.nl/publish/pages/505537/447_13_schriftelijke_vragen_van_der_ree_inzake_huurdersondersteuning.pdf