Amsterdam moet alles op alles zetten bij terugvordering geld bijstandsfraude

Uit een recente uitzending van RTL Nieuws blijkt dat gemeenten jaarlijks 26 miljoen euro aan te veel betaalde bijstand af moeten schrijven. Het gaat hier om bijstandsfraudeurs die wel gepakt zijn maar weigeren terug te betalen. VVD gemeenteraadslid Marianne Poot: “Amsterdam moet alles op alles zetten om om ten onrechte uitgekeerd geld bij bijstandsfraudeurs terug te halen maar ook om potentiële fraude al bij de bijstandsaanvraag te onderscheppen. Voorkomen is immers beter dan genezen.”

RTL baseert de cijfers op een onderzoek dat in 32 grote gemeenten is uitgevoerd. In dezelfde uitzending wordt getoond hoe de Gemeente Enschede met behulp van uitgebreide gesprekken en huisbezoeken bijstandsfraude reeds bij de aanvraag detecteert en voorkomt. Uit antwoorden van het College op vragen die de VVD in 2013 stelde bleek dat Gemeente Amsterdam in de eerst helft van 2013 reeds 8,5 miljoen aan fraudevorderingen had opgevoerd.

Marianne Poot stelde de volgende vragen:

  1. Kan het College aangeven welk bedrag aan fraudevorderingen er in 2013 is opgevoerd? Wat is het totaalbedrag dat openstaat aan opgevoerde fraudevorderingen? Om hoeveel gevallen gaat het?
  2. Kan het College een inschatting geven van het bedrag aan bijstandsfraude dat daadwerkelijk gaat worden terugbetaald? 
  3. Welke maatregelen neemt het College om de terugbetaling van bijstandsfraude te realiseren?
  4. Wat gebeurt er concreet wanneer de fraudeur niet in staat blijkt de bijstandsfraude terug te betalen?  
  5. Welke maatregelen neemt het College om reeds bij de aanvraag van bijstand bijstandsfraude te signaleren en te voorkomen?