Bijdrage Zuidoost aan bouw Ghanese dorpsbibliotheek verbaast VVD

Stadsdeel Zuidoost heeft in 2014 een financiële bijdrage geleverd aan de bouw van een schoolbibliotheek in Abesim, een Ghanees dorp gelegen in de buurt van de stad Sunyani waarmee Zuidoost tot eind 2013 stedenband had. Fractievoorzitter Robert Flos: “De VVD is voorstander van internationale stedenbanden die een wederkerig karakter gebaseerd op handelsmotieven hebben en dus geen verkapte vorm van ontwikkelingssamenwerking zijn. Net nu we dachten dat de geflopte stedenbanden met Ghana waren beëindigd, komt stadsdeel Zuidoost met een extra gelddonatie aan Sunyani op de proppen. Nota bene voor een bibliotheek in een nabijgelegen dorp! De VVD wil weten waarom er wederom een Ghanees project vanuit Zuidoost is gefinancierd en wat precies het Amsterdamse belang bij de financiering van een dorpsbibliotheek is.”

Het stadsdeel schrijft dat het de laatste bijdrage is die binnen het stedenbandprogramma met Sunyani wordt geleverd en dat lopende projecten tot en met 2014 worden uitgevoerd en gerapporteerd. Wat VVD Amsterdam betreft is het opmerkelijk dat stadsdeel Zuidoost €15.000,- naar Sunyani heeft overgemaakt omdat het Amsterdamse gemeentebestuur in antwoorden op recente door de VVD gestelde vragen aangaf de stedenbanden zowel op stedelijk –Accra- als stadsdeelniveau –Sunyani- eind 2013 te hebben beëindigd. Tevens zet de VVD grote vraagtekens bij het belang voor Amsterdam om €15.000,- te schenken voor de bouw van een bibliotheek in een Ghanees dorp.

Ook bestaat er onduidelijkheid of met de beëindiging van de stedenbanden ook daadwerkelijk de geldstroom met de steden in kwestie is stopgezet. “Wat word er gedaan om de stedenbandtanker definitief te stoppen zodat er geen geld meer vanuit stadsdelen naar buitenlandse projecten wordt gesuisd?”, aldus Flos.

Robert Flos stelde de volgende vragen:

  1. Is het College op de hoogte van de donatie van 15.000,- van het stadsdeel Zuidoost aan de Ghanese stad Sunyani voor de bouw van een schoolbibliotheek in een naburig dorp? Wat is volgens het College het Amsterdamse belang bij de financiering van de bouw van een bibliotheek in een Ghanees dorp?
  2. Kan het College aangeven of de donatie in kwestie binnen het stedenbandprogramma valt? Zo ja, kan het College uitleggen waarom er in 2014 nog een project wordt gefinancierd terwijl in december 2013 de stedenband is verbroken? Zo nee, kan het College aangeven waarom er buiten stedenbandprogramma’s buitenlandse projecten worden gefinancierd?
  3. Zijn er bij het College gevallen bekend waarin stadsdelen buiten stedenbandprogramma’s geld doneren aan buitenlandse projecten? Zo ja, om welke projecten en bedragen gaat het?
  4. Hoe oordeelt het College over het feit dat het stadsdeel Zuidoost na de beëindiging van de stedenband geld doneert aan Sunyani? Welke concrete maatregelen gaat het College nemen om dit in de toekomst te voorkomen?