VVD wil illegale Top600-criminelen harder aanpakken

De VVD wil dat Amsterdam een beroep gaat doen op de Vreemdelingenpolitie en de Dienst Terugkeer en Vertrek om criminele vreemdelingen harder aan te pakken en zo snel mogelijk te laten terugkeren naar het land van herkomst. Door middel van straf/zorg-combinaties en het bieden van perspectief probeert de huidige Top600-aanpak een gedragsverandering teweeg te brengen onder de meest hardnekkige groep veelplegers van de stad. Deze intensieve en persoonsgebonden aanpak lijkt echter geen vat te krijgen op criminele illegalen, die Nederland moeten verlaten.

Uit de eerste cijfers van 2014 blijkt dat het concept van de Top600-aanpak nog steeds moeilijk toepasbaar is op criminele illegalen. Zo moest een nieuwe intensieve, casusgerichte werkwijze ervoor zorgen dat criminelen na hun ontslag uit de gevangenis niet direct weer de fout ingaan. Dat lukt redelijk; van de 25 meest recent vrijgekomen Top600-veelplegers waren er 23 niet binnen 48 uur gerecidiveerd. De twee die zich wel weer vrijwel direct aan misdrijven schuldig hebben gemaakt waren illegalen, voor wie geen toekomst meer in Nederland is. VVD-raadslid Daniel van der Ree wil daarom precies weten hoeveel personen van de huidige Top600-lijst illegale vreemdelingen zijn en wat eraan gedaan wordt om deze groep terug te laten keren. “Wij moeten alles op alles zetten om deze hardnekkige criminelen van de straat te halen, te houden en zo snel mogelijk te laten terugkeren. Desnoods gedwongen,” aldus Van der Ree.

De VVD wil illegale vreemdelingen die zijn opgepakt en veroordeeld voor een strafbaar feit, na hun straf zo snel mogelijk laten doorstromen naar vreemdelingenbewaring. Waar mogelijk moet al tijdens de celstraf gewerkt worden aan hun uitzetting. Bij de Dienst Terugkeer en Vertrek is er zelfs een speciale afdeling die zich alleen maar bezig houdt met het uitzetten van criminele, illegale vreemdelingen. Wat Van der Ree betreft worden deze DT&V-medewerkers binnenkort actief bij de Top600-aanpak betrokken: “Het verbaast ons dat de DT&V momenteel geen officiële partner is van het Top600-samenwerkingsverband, want hun expertise kan echt het verschil maken. Wij pleiten er daarom voor om zowel de vreemdelingenpolitie als de DT&V veel meer te betrekken bij de aanpak van illegale Top600-vreemdelingen en zo meer vat te krijgen op deze groep.”

VVD Amsterdam maakt zich ernstig zorgen over de groep illegale, criminele vreemdelingen, die ongevoelig lijkt voor de huidige opzet van de Top600-aanpak. “Deze illegale veelplegers kunnen wij als Amsterdam geen ander perspectief bieden dan terugkeer naar het land van herkomst. Het gaat om een groep criminelen in een uiterst uitzichtloze positie, die niks te verliezen heeft en daardoor snel in herhaling valt. Alle partijen die een bijdrage kunnen leveren aan het verspoedigen van hun terugkeer, moeten daarom benaderd worden”, aldus Van der Ree. In zijn schriftelijke vragen roept hij de burgemeester op om zich in te zetten voor het intensiveren van de samenwerking tussen de Amsterdamse vreemdelingenpolitie, de DT&V en de andere Top600-partners. Ook wil hij weten hoeveel illegale vreemdelingen er momenteel in de gevangenis zitten en of zij na hun straf direct overgeplaatst kunnen worden naar een uitzetcentrum.