VVD: Vrije schoolkeuze hoort voorop te staan

Kunnen kinderen die na 1 januari 2011 geboren zijn nog naar de school van hun keuze? Dat is de vraag waar de gemeenteraad vanmiddag over discussieerde. De Amsterdamse schoolbesturen en PvdA-wethouder Hilhorst willen in Amsterdam buurtscholen realiseren: kinderen krijgen voorrang op een aantal scholen in hun buurt, maar zodra een school vol is, is er geen alternatief. Op die manier worden ouders min of meer gedwongen om hun kind in de buurt naar school te sturen.

VVD-onderwijswoordvoerder Werner Toonk: “Het verschil zit in de nuance. De VVD wil dat kinderen in de buurt naar school kunnen, de PvdA wil ouders ‘helpen’ zodat hun kinderen in de buurt naar school gaan. Dat gaat ten koste van wat sommige ouders willen.” De VVD wil dat ouders zelf kunnen kiezen. Daarom hebben de liberalen eerder een initiatiefvoorstel ingediend om het toelatingsbeleid in Amsterdam te verbeteren. De VVD wil naast keuzevrijheid vooral voldoende capaciteit op de goede scholen.

“Een aantal van onze eerdere voorstellen wordt nu overgenomen: Uniforme regels in Amsterdam, optimale transparantie en geen onlogische grenzen meer per stadsdeel. Fijn! Nu nog zorgen voor het buurtschoolconcept minder rigide wordt uitgewerkt", aldus Toonk. 

Concreet wil de VVD dat goede en populaire scholen de ruimte krijgen om te groeien, dat niet alle plekken met voorrang worden weggeven en dat kinderen met een zogenaamde VVE-indicatie niet om die reden voorrang krijgen.