VVD: Vrije keuze tussen erfpacht of kopen grond

In Amsterdam kunnen veel huiseigenaren de grond onder hun eigen woning niet kopen. Die moeten ze van de gemeente huren: erfpacht. De gemeente bezit de grond en stelt ook de (huur)prijs vast: de canon. Na verloop van tijd wordt de canon bijgesteld: woningbezitters betalen dan een veelvoud, soms het vijftigvoudige (!), van wat ze tot nu toe betaalden. ”Dat hád u kunnen weten”, zegt de gemeente dan. De VVD wil dat iedere huizenbezitter de kans krijgt om de grond onder de eigen woning van de gemeente te kopen. De VVD blijft streven naar een vrije keuze tussen erfpacht of het kopen van eigen grond. Totdat dit doel is bereikt, zetten wij in op een hervorming van het erfpachtsysteem.

Maar de VVD denkt dat niet iedere koper van een woning er aardigheid in vindt om thuis op de bank de gemeentelijke erfpachtnota’s door te nemen. Voor veel huizenbezitters komt de canonherziening als een klap, die diep ingrijpt in de huishoudportemonnee. De huizenbezitter brengt door allerlei belastingen al een onevenredig groot deel van de inkomsten voor de stad op. Genoeg is genoeg. Daarom wil de VVD dat iedere huizenbezitter de kans krijgt om de grond onder de eigen woning van de gemeente te kopen. De VVD blijft streven naar een vrije keuze tussen erfpacht of het kopen van eigen grond. Totdat dit doel is bereikt, zetten wij in op een hervorming van het erfpachtsysteem.

De afgelopen vier jaar hebben wij de erfpachtproblematiek voortdurend actueel gehouden. Helaas stuiten voorstellen om mensen de mogelijkheid te geven de grond onder hun woning te kopen steevast op een ‘njet’ van de linkse meerderheid in de gemeenteraad.

Wat wij de laatste jaren bereikt hebben:

  • September 2010: Bij particuliere erfpacht krijgen huiseigenaars altijd eerst zelf de gelegenheid de grond onder hun woning te kopen voordat de gemeente de particuliere erfpacht overneemt.
  • Februari 2012: De VVD ontdekt dat de gemeente fouten heeft gemaakt ten nadele van huiseigenaars bij erfpachtherzieningen in stadsdeel Zuid. De Rekenkamer onderzoekt de zaak; de conclusies zijn vernietigend. Uiteindelijk krijgen circa 12.000 Amsterdammers een nieuwe aanbieding van de gemeente.
  • Juli 2013: Vier voorwaarden die de VVD stelt worden overgenomen in de uitgangspunten van de herziening van de Amsterdamse erfpacht. Een huis hoort een inflatievaste belegging te zijn, investeren in de woning wordt niet beboet via de erfpacht, de inkomsten van de gemeente gaan niet omhoog en afkoop blijft mogelijk.

Op 22 mei vindt – tegelijk met de Europese verkiezingen – een erfpachtreferendum over de nieuwe bepalingen plaats. Het echte referendum over erfpacht is echter al op 19 maart: de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kunt u door VVD te stemmen kiezen voor kooprecht en een eerlijk stelsel waarbij huiseigenaren niet langer als cash cow worden gezien door de gemeente.

Daniel van der Ree, woordvoerder erfpacht in de gemeenteraadsfractie, kandidaat nummer 3 op de VVD lijst