Stijging antisemitisme bevestigt noodzaak maatregelen

Het aantal antisemitische incidenten is in 2013 fors toegenomen. In 2013 ging het om 147 incidenten. In 2012 waren dit er 114. Dat blijkt uit de Monitor antisemitische incidenten in Nederland van CIDI. De VVD vindt de nieuwe cijfers ernstig, maar is niet verbaasd: "Al langere tijd krijgen wij signalen dat er meer antisemitisme, op straat en op internet, plaatsvindt. Deze cijfers vormen voor de VVD een bevestiging dat extra maatregelen nodig zijn," zegt duogemeenteraadslid en kandidaat-gemeenteraadslid Stefan de Bruijn.

Ronnie Eisenmann, kandidaat voor de bestuurscommissie Zuid: "Voor de Joodse gemeenschap is het geen automatisme dat kinderen veilig naar de Joodse scholen kunnen gaan en we de synagoge veilig kunnen bezoeken. Regelmatig vinden er scheldpartijen, intimidaties of bedreigingen plaats. Het is triest om te zien dat er in 2013 opnieuw een stijging is geweest van het aantal antisemitische incidenten. De VVD zal zich ervoor inzetten dat hier nog steviger tegen wordt opgetreden." 

Paul Slettenhaar, lijsttrekker van de VVD in Stadsdeel Zuid: "Ouders van kinderen op Joodse scholen betalen op dit moment zo'n 1000 euro per kind aan ouderbijdrage om hun kind veilig naar school te laten gaan. Het is een maatschappelijke misstand dat dit nodig is. In Stadsdeel Zuid betalen we daarom jaarlijks 135.000 euro mee aan de beveiligingskosten. Maar dat is nog niet voldoende. De komende jaren zetten we, samen met de VVD in de Gemeenteraad, in op een grotere bijdrage aan de beveiligingskosten."

Enkele weken geleden heeft de Gemeenteraad op initiatief van de VVD het College van Burgemeester en Wethouders al verzocht om extra maatregelen te nemen tegen antisemitisme. Dit voorjaar vindt er daarom een ronde tafelbijeenkomst met de Joodse gemeenschap plaats om afspraken te maken over die maatregelen. De Bruijn: "We moeten het probleem bij de kern aanpakken. Het is van belang dat het daarbij aan de ene kant gaat om preventieve maatregelen, zoals voorlichting. Aan de andere kant moeten we ook steviger dan nu optreden als antisemitische incidenten plaatsvinden. De norm moet zijn dat we dit niet tolereren, dat iedereen die dat wil met een keppeltje over straat moet kunnen lopen en de gemeente en de politie staan voor een vrij en veilig Amsterdam, ongeacht je afkomst, religie of geaardheid."