VVD wil meer rendement per euro bij jongeren- en welzijnswerk

VVD Amsterdam heeft een werkbezoek gebracht aan Nieuw-West en is daar in gesprek gegaan met de vertegenwoordigers van twee Marokkaanse jongeren- en welzijnsorganisaties. Namens de VVD spraken onder andere de gemeenteraadskandidaten Daniel van der Ree en Samira Bouchibti met Mohamed Fadil, voorzitter Buurtvaders Nieuw-West en Mustafa Akka, projectcoördinator bij jongerenstichting Ara Cora over de manier waarop deze organisaties zich voor de buurt inzetten. De VVD maakt zich zorgen over de effectiviteit van het huidige jongeren- en welzijnswerk en wil ook op dit dossier het rendement per euro centraal stellen.

Ieder jaar worden er vele miljoenen uitgegeven aan jongeren- en welzijnswerk, zonder dat helder is wat de resultaten hier precies van zijn en of het aanbod wel aansluit op de vraag. Nuttige initiatieven vanuit de wijk zelf, zoals Ara Cora en de buurtvaders, nemen een groot deel van deze behoefte voor hun rekening, maar komen vanwege langdurige subsidierelaties nauwelijks in aanmerking voor enige vorm van ondersteuning en moeten daardoor alle eindjes aan elkaar knopen. In het huidige stelsel is niet duidelijk of andere partijen meer resultaat kunnen boeken voor minder geld. Wat de VVD betreft gaat het rendement per euro centraal staan bij belangrijk aspecten zoals het leren van de Nederlandse taal, voorkomen van schooluitval, verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid in de wijk en het begeleiden van mensen naar werk.

“Wij zijn er sterk van overtuigd dat lokale initiatieven bepaalde taken veel efficiënter zouden kunnen uitvoeren. Zo kan het vergroten van de veiligheid en leefbaarheid in een wijk pas echt goed op gang komen als het van, voor en door de bewoners komt. Dat is bijvoorbeeld precies de kracht van de succesvolle Buurtveiligheidsteams”, aldus Van der Ree. Ara Cora heeft in Nieuw-West bijvoorbeeld bewezen de jeugdoverlast tijdens Oud en Nieuw en de Ramadan met minimale middelen effectief tegen te kunnen gaan en het netwerk van de buurtvaders wordt regelmatig door de politie ingeschakeld om escalatie na bepaalde incidenten te voorkomen. De VVD zou daarom graag zien dat het toewijzen van de vele miljoenen wordt hervormd, waardoor ook andere partijen voor bepaalde taken in aanmerking komen. “Door subsidies af te rekenen op geleverde resultaten, ontstaat er vanzelf een maximaal rendement per euro. Dat is niet alleen goed voor de buurt, maar ook voor Amsterdam en alle Amsterdammers” zegt Van der Ree.

Voor de VVD zijn werk, veiligheid, voldoende en goede schoolgebouwen en een schone en hele openbare ruimte topprioriteit. Het hervormen van het huidige stelsel rondom jongeren- en welzijnswerk kan op meerdere van deze prioriteiten een positief effect hebben.

Groepsfoto Nieuw-West