Op initiatief VVD maakt Amsterdam werk van werkstraffen

Het VVD-voorstel om letterlijk werk te gaan maken van de werkstraf is vandaag door de volledige gemeenteraad aangenomen. Fractievoorzitter Robert Flos paste zijn voorstellen aan zodat een meerderheid ze kon ondersteunen. Op Flos' voorstel gaat de gemeente zich extra inspannen om werkgestraften met een uitkering na afloop van hun werkstraf te plaatsen in een re-integratietraject. Hierdoor kunnen zij zich voorbereiden op een echte baan in plaats van dat zij zich bezig blijven houden met criminele activiteiten. Ook zal de gemeente via haar website inzicht geven in de feiten, cijfers en type projecten rondom werkstraffen in Amsterdam. “Eén van de belangrijkste elementen van een werkstraf is dat de dader iets terugdoet voor de gedupeerde samenleving. Het is goed dat de samenleving zo meer inzicht krijgt in het soort werkstraffen en het maatschappelijk nut dat daarmee gediend wordt”, aldus Flos.

Verder zullen Amsterdammers in toekomst zelf ideeën aan kunnen dragen voor een geschikte invulling van werkstraffen in de stad. Burgemeester Van der Laan staat positief tegenover het plan van de VVD om de betrokkenheid onder Amsterdammers op deze manier te vergroten, zolang de aangedragen projecten maar aan alle wettelijke eisen voldoen en de privacy van werkgestraften gegarandeerd blijft. De VVD is het daar uiteraard mee eens. Daarnaast wordt het voor Reclassering Nederland makkelijker om afspraken met de gemeente te maken over projecten voor werkgestraften: voortaan zal dit via één centraal loket gaan in plaats van via 7 aparte stadsdelen. 

Het grootste succes zit hem wat de VVD betreft vooral in de verbeterde samenwerking tussen de Dienst Werk en Inkomen en Reclassering Nederland. “Wat ons betreft wordt de laatste dag van de werkstraf, de eerste dag van het re-integratietraject. Wij zijn ontzettend blij dat de gemeente nog dit jaar concretere afspraken gaat maken met de reclassering”, aldus Flos. Om een meerderheid in de raad te kunnen krijgen voor zijn initiatiefvoorstel heeft Flos zijn voorstel om ‘Werkt voor samenleving’ op hesjes van werkgestraften te zetten laten vallen.