VVD wil agressieve (nep)drugsdealers van uitgaanspleinen weren

De VVD wil dat burgemeester Van der Laan de uitgaansgebieden rondom het Rembrandt- en Leidseplein per direct als dealeroverlastgebied aanwijst, zodat overlast veroorzakende dealers een gebiedsverbod opgelegd kunnen krijgen. Horecaondernemers op beide pleinen geven zelf aan dat de huidige aanpak in hun ogen te kort schiet en dat de problemen de spuigaten uitlopen. Wat de VVD betreft is het daarom de hoogste tijd om net zoals in het Wallengebied gebiedsverboden uit te vaardigen en daarmee een einde te maken aan dealers die voorbijgangers op agressieve wijze benaderen.

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geeft de burgemeester de bevoegdheid om overlastgebieden aan te wijzen. In deze gebieden kan de burgemeester overlast veroorzakende personen de toegang tot het gebied ontzeggen door een verwijderingsbevel uit te vaardigen. Onder andere vanwege het succes van de dealeroverlastgebieden in het Wallengebied, verplaatsen (nep)drugsdealers zich naar andere gebieden waar zich veel toeristen ophouden. De VVD heeft daarom al in 2012 in het initiatiefvoorstel ‘Amsterdam Veilig: krachtige aanpak drugsdealers’ gepleit voor het uitbreiden van de bestaande dealeroverlastgebieden. “Het opleggen van gebiedsverboden heeft zich bewezen als een uiterst effectief instrument om drugsoverlast tegen te gaan. Wij willen het waterbedeffecten dat ontstaat vanwege de succesvolle inzet van dit middel in het Wallengebied op dezelfde wijze aanpakken”, aldus veiligheidswoordvoerder Daniel van der Ree. 

Volgens de VVD noopt de huidige situatie op zowel het Rembrandtplein als het Leidseplein tot het per direct instellen van een dealeroverlastgebied. Horecaondernemers op beide pleinen hebben inmiddels de noodklok geluid en zelf aangegeven dat zij willen dat (nep)drugsdealers harder aangepakt worden. In praktijk blijkt dat de politie en gemeente op dit moment geen vat weten te krijgen op de nepdrugsdealers, die hier in grote getalen actief zijn in deze uitgaansgebieden, omdat strafrechtelijke vervolging vaak niet mogelijk is. Door een gebiedsverbod op te leggen kunnen deze dealers in ieder geval voor enkele maanden geweerd worden. Bij overtreding van het verbod kan een gevangenisstraf volgen. Van der Ree wil van de burgemeester weten of hij van mening is of de huidige aanpak van (nep)drugsdealers op en rondom het Rembrandt- en Leidseplein voldoende zoden aan de dijk zet en zo niet, of hij bereid is om de pleinen per direct als dealeroverlastgebied aan te wijzen.