VVD steunt aanpak van hypotheekfraude

Op 10 april werd bekend dat de Gemeente Amsterdam samen met de Belastingdienst onderzoek doet naar een nieuwe vorm van fraude, waarbij de hypotheekrente wordt afgetrokken door mensen die daar geen recht op hebben. Raadslid Marianne Poot: "VVD Amsterdam vindt het van groot belang dat de overheid daadkrachtig optreedt tegen fraude met gemeenschapsgeld daarom vernemen wij graag van het College wat het onderzoek precies behelst en of er ook onderzoek gedaan wordt naar fraude met gemeentelijk belastinggeld."

Uit berichten van RTL Nieuws getiteld: ‘Voor miljoenen gesjoemeld met hypotheekrenteaftrek’ en ‘OM: pakkans fraudeurs zeer klein’, bleek op 10 april dat de Gemeente Amsterdam samen met de Belastingdienst onderzoek doet naar een nieuwe vorm van fraude, waarbij de hypotheekrente wordt afgetrokken door mensen die daar geen recht op hebben. Het onderzoek waaraan de gemeente deelneemt zou onder andere bestaan uit onderzoek naar ‘opvallende adressen’, waarbij de eerste bevindingen aanwijzingen opleverden die er op zouden kunnen wijzen dat Amsterdamse huishoudens ten onrechte twee keer de hypotheekrente aftrekken van de belasting.

Raadslid Marianne Poot: "VVD Amsterdam vindt het van groot belang dat de overheid daadkrachtig optreedt tegen fraude met belastingmiddelen en zou dan ook graag van het College vernemen hoe de inhoud van het onderzoek en de samenwerking met het Rijk vorm hebben gekregen en of het onderzoek zich uitsluitend richt op fraude met Rijksmiddelen, of ook op fraude met gemeentelijk belastinggeld."

Financieel woordvoerder Marianne Poot stelde daarom de volgende vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders:

  1. Kan het College aangeven wat de aanleiding van het onderzoek is geweest en welke instantie het initiatief tot het onderzoek heeft genomen?
  2. Wat is de exacte rol van de Gemeente Amsterdam binnen bovengenoemd onderzoek?
  3. Hoe heeft de samenwerking met de Belastingdienst in het onderzoek precies vorm gekregen en wat houdt het onderzoek naar ‘opvallende adressen’ precies in?
  4. Wordt in dit fraude-onderzoek uitsluitend onderzoek gedaan naar fraude met rijksmiddelen, zoals de hypotheekrenteaftrek, of richt het onderzoek zich ook op fraude met gemeentelijk belastinggeld?
  5. Wat zijn de verwachtingen van het College met betrekking tot het aantal fraudeurs en de hoogte van het fraudebedrag? En zou het College aan kunnen geven waarom deze vorm van fraude niet eerder ontdekt is?
  6. Heeft het College maatregelen genomen om eventuele toekomstige gevallen te voorkomen, bijvoorbeeld in samenwerking met de Belastingdienst? Zo ja, waar bestaan deze maatregelen uit?
  7. Heeft de Gemeente Amsterdam in het verleden vaker samengewerkt met de Belastingdienst of het Rijk in de strijd tegen fraude? En zouden dergelijke samenwerkingen volgens het College in de toekomst kunnen bijdragen aan een daadkrachtigere aanpak van fraude met gemeenschapsgeld?