VVD wil einde aan rooftassen-terreur

De VVD wil dat er in Amsterdam harder tegen het bezit van rooftassen wordt opgetreden. Op grote schaal gebruiken winkeldieven deze geprepareerde voorwerpen om hun diefstallen te kunnen plegen. De schade die dit veroorzaakt onder Amsterdamse ondernemers is enorm. Het rooftassen-verbod dat momenteel al in de stad van kracht is, lijkt allesbehalve een afschrikwekkende werking te hebben. Hardnekkige winkeldieven laten zich door een lage pakkans enerzijds en een lage boete anderzijds niet afschrikken door het verbod. Daarbij komt dat deze dieven dankzij de huidige omschrijving van het rooftassen-verbod in de APV alleen tegen de lamp kunnen lopen als zij in de directe nabijheid van een winkel betrapt worden.

Rooftassen zijn gebaseerd op het principe dat een omhulsel van bijvoorbeeld aluminium of lood in staat is het beveiligingsmechanisme van detectiepoortjes bij de uitgang van de winkel te omzeilen. Het bezitten of vervoeren van dergelijke tassen is sinds enkele jaren verboden in Amsterdam. Van der Ree wil nu precies van burgemeester Van der Laan weten hoeveel boetes er sinds de invoering van het rooftassen-verbod zijn uitgeschreven. Ook wil hij weten of de burgemeester het met de VVD eens is dat dat de huidige boete van €90,- in geen verhouding staat tot de ernst van het delict en de hoogte van deze boete daarom flink verhoogd moet worden. Verder wil de VVD dat de tekst in de APV veranderd wordt, zodat rooftassen niet alleen in de nabijheid van winkels, maar overal in Amsterdam verboden zijn. Van der Ree: “Een tas die overduidelijk maar één doel dient, namelijk het vergemakkelijken van winkeldiefstallen, moet wat ons betreft overal in de stad verboden zijn. In Rotterdam hebben ze wel al voor een formulering in de APV gekozen, die deze tassen in de hele stad verbiedt. Met een minimale tekstwijziging kunnen wij de politie een stuk meer mogelijkheden geven om hier tegen op te treden.”

Tot slot roept Van der Ree de burgemeester ook op om binnen de driehoek en met het Ministerie van Justitie in gesprek te gaan over de mogelijkheden om tegen het bezit van rooftassen in winkels op te treden. “Als je besluit om met een rooftas een winkel binnen te stappen, ben je wat ons betreft letterlijk nog een stap verder gegaan. Je zou mogen verwachten dat je dan minimaal even zwaar, zo niet zwaarder gestraft wordt, maar in praktijk blijkt het tegenovergestelde waar. Hier moet wat ons betreft heel snel een oplossing voor komen”, aldus Van der Ree.

Zie hier voor de schriftelijke vragen die Daniel van der Ree vandaag namens de VVD-fractie indiende.