VVD stelt vragen over drinkwatervoorzieningen evenementen

Er worden het hele jaar door evenementen georganiseerd in Amsterdam, maar met name in de zomermaanden is het aanbod en de verscheidenheid groot. Om de veiligheid en het welzijn van bezoekers te kunnen garanderen, is het echter wel belangrijk dat de voorschriften rondom evenementen duidelijk zijn en worden nageleefd. Volgens raadslid Daniel van der Ree zijn er meerdere interpretaties mogelijk over de regels rondom gratis drinkwatervoorzieningen: “Het is onduidelijk wanneer er aan deze eisen is voldaan. In het bijzonder bestaat er onduidelijkheid over de vraag of festivalbezoekers ook de mogelijkheid zouden moeten hebben om flesjes of bekertjes te vullen met het gratis drinkwater. Wat ons betreft zou dat om uitputting en uitdroging te voorkomen altijd mogelijk moeten zijn.”

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is bepaald dat voor het houden van een voor publiek toegankelijk evenement een evenementenvergunning vereist is. De burgemeester heeft de bevoegdheid regels te geven en beleid te maken op het gebied van evenementen. In de evenementenvergunning zijn door de burgemeester enkele randvoorwaarden bepaald waaraan de organisator van het evenement moet voldoen. In het Draaiboek evenementen van de gemeente Amsterdam staan voorschriften, eisen en aandachtspunten, die aan de vergunning zijn verbonden. Dit draaiboek meldt onder het hoofdstuk ‘Gezondheid en hygiëne’ het volgende over drinkwatervoorzieningen: festival open air

3.2 Drinkwatervoorzieningen

Bij evenementen zijn ook drinkwaterpunten vereist. Bij sommige evenementen (dance- ,pop- en sportevenementen) leveren mensen in relatief korte tijd een grote inspanning in een soms zeer prikkelende omgeving, waardoor een verhoogd gevaar voor uitputting en uitdroging ontstaat. De organisatie van een dergelijk evenement moet zorgen voor voldoende watertappunten waar gratis schoon leidingwater beschikbaar is.

Als richtlijn wordt de volgende norm gehanteerd:

• Eén tappunt per 150 gelijktijdig aanwezige bezoekers;

• Het tappunt bevindt zich 45-100 cm boven de grond;

• De waterinstallatie dient voorzien te zijn van een Legionella-Veilig-Verklaring van het KIWA (Kennis Instituut voor Water en Aanverwante milieu- en natuur-aspecten).

Meerdere festivalbezoekers hebben aan de VVD-fractie laten weten dat er op verschillende Amsterdamse festivals beveiligers actief voorkomen dat bezoekers water tappen in flesjes. Volgens de VVD zou het altijd mogelijk moeten zijn om op het festival toegestane flesjes en bekertjes met gratis drinkwater te vullen. Als de gratis drinkwatervoorzieningen zijn geplaatst op plekken waar deze flesjes en bekertjes niet zijn toegestaan, zoals bijvoorbeeld in de toiletten, zouden er wat de VVD betreft altijd voldoende alternatieve drinkwatervoorzieningen op het festivalterrein aanwezig moeten zijn, waar deze alsnog gevuld kunnen worden. “Wij vragen de burgemeester hier duidelijkheid over te scheppen en deze voorwaarden zo nodig expliciet in de huidige bepalingen op te nemen. Ook willen wij dat de burgemeester deze richtlijnen nadrukkelijk onder de aandacht gaat brengen van de organisatoren en nog deze zomer gaat toezien op een juiste naleving hiervan”, aldus Van der Ree.

Update: In de beantwoording van de schriftelijke vragen van de VVD heeft het college aangegeven dat het van mening is dat het niet voldoende is als water op het evenement alleen direct uit de kraan gedronken kan worden. In het concept Amsterdams beleidskader drugs en veiligheid op dance events is opgenomen dat het van belang is dat bezoekers toegang hebben tot gratis drinkwater door een flesje of beker bij te kunnen vullen. Zodra het beleidskader is vastgesteld, zal deze verscherping van de bepaling onderdeel uitmaken van de vergunningverlening.