VVD wethouders Van der Burg en Litjens benoemd

Eric van der Burg en Pieter Litjens zijn woensdag 18 juni benoemd tot wethouders in het nieuwe College van burgemeester en wethouders.

Eric van der Burg, die aan zijn tweede termijn als wethouder begint, zal wethouder worden voor de portefeuille Zorg en Welzijn, Sport en Recreatie, Ruimtelijke Ordening, Grondzaken (incl. Erfpacht) en stadsdeel Zuid.

Van der Burg is sinds 1987 actief in de Amsterdamse politiek. Aanvankelijk als deelraadslid en portefeuillehouder in stadsdeel Zuidoost en tussen 2001 en 2010 als gemeenteraadslid. Sinds 2010 is Van der Burg wethouder Zorg en Welzijn, Sport en Recreatie, Luchthaven, Personeel, Organisatie en Integriteit, Dienstverlening en Externe Betrekkingen en Dierenwelzijn in het stadsbestuur van Amsterdam. Daarnaast was hij tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen de lijsttrekker van VVD Amsterdam.

Als wethouder wist Van der Burg het persoonsgebonden budget te behouden, startte hij de succesvolle aanpak van overgewicht bij kinderen en had Amsterdam een leidende rol in de voorbereiding op de drie decentralisaties in de zorg. Daarnaast had hij de leiding over de personele hervorming bij de gemeente die zal leiden tot een kleinere en resultaatgerichte organisatie met een verwachte krimp van 3000 fte. Op het gebied van sport is de sportparticipatie van álle Amsterdammers met circa 10% toegenomen.

Pieter Litjens zal wethouder worden voor de portefeuille Verkeer en Vervoer (incl. Noord-Zuidlijn), Gemeentelijk Vastgoed, Bedrijfsvoering P&O, Inkoop en Stadsdeel Zuidoost.

Litjens (Utrecht, 1968) is opgegroeid in het Brabantse Uden en verhuisde op 19-jarige leeftijd naar Amsterdam. Daar studeerde hij Politicologie met als specialisatie Internationale Betrekkingen en Volkenrecht. Na het afronden van zijn studie werkte hij drie jaar bij werkgeversorganisatie VNO-NCW in Den Haag.

In 1999 werd hij politiek assistent van de wethouder Economische Zaken en Werkgelegenheid van Amsterdam. Van 2002 tot 2007 maakte Pieter Litjens deel uit van het Dagelijks Bestuur van het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, waar hij onder meer de portefeuilles financiën, beheer en milieu onder zijn hoede had. In 2007 werd hij benoemd als burgemeester van de gemeente Aalsmeer. Bij het begin van Kabinet Rutte II in 2012 trad Litjens aan als Tweede Kamerlid en was hij woordvoerder Binnenlandse Zaken en Natuur, deze laatste portefeuille werd later verwisseld voor Ruimtelijke Ordening. 

De wethouders in het nieuwe college:

D66

Udo Kock
Portefeuille: financiën, coördinatie drie decentralisaties, coördinatie aanpak subsidies, aanpak belastingen, waterbeheer, stadsdeel West.

Kajsa Ollongren
Portefeuille: economische zaken, zeehaven en luchthaven, gemeentelijke deelnemingen en bedrijven, kunst en cultuur, lokale media, monumenten, stadsdeel Centrum.

Simone Kukenheim
Portefeuille: onderwijs, jeugd (jeugdwet), diversiteit & integratie, stadsdeel Oost.

Abdeluheb Choho
Portefeuille: openbare ruimte en groen, klimaat, energie en luchtkwaliteit, dienstverlening, ICT en bestuurlijk stelsel.

VVD

Eric van der Burg
Portefeuille: zorg en welzijn, sport & recreatie, ruimtelijke ordening, grondzaken (incl. erfpacht), Stadsdeel Zuid.

Pieter Litjens
Portefeuille: verkeer en vervoer (incl. Noord-Zuidlijn), gemeentelijk vastgoed, bedrijfsvoering p&o, inkoop, Stadsdeel Zuidoost.

SP

Laurens Ivens
Portefeuille: bouwen, wonen, wijkaanpak en dierenwelzijn, stadsdeel Noord.

Arjan Vliegenthart
Portefeuille: werk, inkomen, participatie (participatiewet), armoede, Stadsdeel Nieuw-West.