Treinreiziger dupe van toeristentoeslag

Uit onderzoek van AT5 blijkt dat door de in juni ingevoerde ‘gemaksknop’ op de kaartjesautomaten van de NS veel reizigers teveel betalen voor een treinkaartje naar Schiphol. VVD-raadslid Rik Torn: “Het is niet alleen onjuist, maar ook bijzonder slechte reclame om bezoekers van Amsterdam bewust teveel te laten betalen voor een treinkaartje.”

Als men via genoemde gemaksknop een kaartje naar Schiphol koopt is de prijs hiervan op alle Amsterdamse stations vier euro. Dit is het tarief voor een treinreis vanaf Centraal Station, Science Park of Muiderpoort naar Schiphol, maar ook vanaf alle andere stations wordt vier euro gerekend, terwijl een kaartje naar Schiphol vanaf de andere stations goedkoper is. Zo wordt er bijvoorbeeld vanaf station Zuid vier euro gerekend, terwijl een kaartje daar normaal gesproken 2,60 euro kost.

Een woordvoerder van de NS laat in een reactie weten dat het niet een technische of systematische onvolkomenheid betreft, maar dat het een bewuste keuze van de NS is om dit hogere tarief onder de sneltoets op alle plaatsen te hanteren. “Indien taxichauffeurs in Amsterdam hogere ‘toeristentarieven’ rekenen, is de wereld terecht te klein. Het past de NS niet om feitelijk hetzelfde te doen”, aldus Torn.

VVD Amsterdam is van mening dat het de schijn van misleiding heeft om op één en dezelfde automaat verschillende prijzen voor hetzelfde product te hanteren zonder dit expliciet te vermelden. Daarom wil de VVD dat het College hierover op korte termijn met de directie van NS in gesprek gaat, zodat er snel een einde komt aan deze absurde toeristentoeslag.