Schade ontruiming De Valreep verhalen op de krakers

Op dinsdag 17 juni heeft VVD-raadslid Daniel van der Ree burgemeester Van der Laan opgeroepen de kosten van de ontruiming van kraakpand De Valreep te verhalen op de krakers. In 2011 is hier eerder al eens toe opgeroepen, maar destijds zag het college geen mogelijkheden om de schade te verhalen. Aangezien het de gemeente Utrecht wel lukt om gemaakte kosten bij de krakers in rekening te brengen, wil Van der Ree weten of de burgemeester hier inmiddels ook toe bereid is.

Sinds 2010 is kraken in Nederland bij wet verboden. De maximale straf hiervoor is één jaar gevangenisstraf. Als er bij het kraken echter intimidatie of geweld wordt gebruikt is de maximale straf twee jaar gevangenisstraf. De krakers van De Valreep in Amsterdam Oost hebben onlangs een kort geding aangespannen om ontruiming te voorkomen. De rechter oordeelde echter dat ‘onvoldoende aannemelijk gemaakt werd dat ontruiming zou leiden tot langdurige leegstand, zonder uitzicht op verandering' en heeft de ontruiming goedgekeurd.

Diverse berichten hebben de VVD bereikt dat een potentiële exploitant voor het gekraakte gebouw begin dit jaar geïntimideerd dan wel bedreigd zou zijn door de krakers. Hij moest maar afzien van zijn plannen. Op de website van de krakers staat inmiddels: “Het klopt dat we hebben geprotesteerd tegen pogingen om het burgerinitiatief de pas af te snijden door een exclusieve tent erin te zetten. Bij dat protest hebben we op een gegeven moment teveel op de persoon gespeeld.” De VVD neemt deze zaak hoog op. Van der Ree: “Het kan niet zo zijn dat de maatschappij opdraait voor de kosten die gemaakt zijn voor de ontruiming. Dat krakers ‘kale kippen’ zouden zijn waar niet van te plukken valt is wat mij betreft geen reden af te zien van een procedure. Bij de ontruiming zijn 16 krakers aangehouden en bovendien is er veel beeldmateriaal beschikbaar.”