VVD wil dealeroverlast Leidse- en Rembrandtplein effectief aanpakken

Om de verkoop van nepdrugs in uitgaansgebieden als het Leidse- en het Rembrandtplein en de overlast die dit veroorzaakt tegen te gaan, wil de VVD dat de burgemeester deze locaties aanwijst als dealeroverlastgebied (DOG). Hierdoor kunnen dealers, die nu grotendeels vrij spel hebben, effectief aangepakt worden door middel van gebiedsverboden. Het verhandelen van nepdrugs is slechts in zeer uitzonderlijke gevallen een misdrijf, waardoor de politie doorgaans niet hard kan optreden. Op vragen van de VVD geeft de burgemeester aan dossiers te willen gaan opbouwen van de tien ergste dealers, waardoor op termijn tijdelijke gebiedsverboden opgelegd kunnen worden.

Sinds de Wallen als DOG zijn aangemerkt, worden (nep)drugsdealers in dit gebied effectief aangepakt en geweerd door middel van gebiedsverboden. De dealers lijken hun handel daardoor verplaatst te hebben naar de uitgaanspleinen. Volgens de VVD noopt de huidige situatie op zowel het Rembrandt- als het Leidseplein tot het per direct instellen van een dealeroverlastgebied. Horecaondernemers op beide pleinen hebben inmiddels ook de noodklok geluid en zelf aangegeven dat zij willen dat (nep)drugsdealers harder aangepakt worden. In het verleden pleitte de VVD er al meerdere malen voor om de bestaande dealeroverlastgebieden in het centrum van Amsterdam uit te breiden, maar kreeg toen telkens te horen dat de problemen niet ernstig genoeg of nog beheersbaar waren.

In de beantwoording op de vragen van de VVD geeft de burgemeester inmiddels wel aan het eens te zijn met het feit dat er harder opgetreden moet worden tegen de (nep)drugsdealers, maar ondanks dat de problemen zijn toegenomen, wordt er toch vanaf gezien om de gebieden als DOG aan te wijzen. Burgemeester Van der Laan kiest ervoor om dossiers van de tien ergste dealers op te bouwen om zo op termijn op basis van de Voetbalwet alsnog een gebiedsverbod op te kunnen leggen. Veiligheidswoordvoerder Dilan Yesilgoz-Zegerius is blij dat er een hardere aanpak komt, maar maakt zich zorgen over de effectiviteit hiervan: “Het opbouwen van een dossier is erg arbeidsintensief en gaat ten koste van de schaarse politiecapaciteit. Wij verwachten dat de problemen de komende zomer, naarmate er meer toeristen komen en mensen langer op straat blijven hangen, alleen maar zullen toenemen. Volgens ons is dit niet de meest effectieve manier om de strijd met de dealers aan te gaan.” 

De VVD zal de ontwikkelingen rondom de aanpak van drugsdealoverlast de komende zomer scherp in de gaten houden. Direct na de zomer wil Yesilgoz-Zegerius de aanpak met de burgemeester bespreken, aangezien zij van mening is dat het instellen van een DOG vele voordelen kent. Zo pakt die maatregel alle dealers aan in plaats van alleen de tien ergste, kan het direct geïmplementeerd worden en biedt het de mogelijkheid om sneller en voor langere perioden gebiedsverboden op te leggen. “Wij willen van de burgemeester weten om hoeveel dealers het in totaal gaat en vragen ons af waarom alleen de tien ergste worden aangepakt,” aldus Yesilgoz-Zegerius.