VVD wil voedingsbodem jihadisten aanpakken

De VVD wil dat kweekvijvers voor radicaal islamitisch-gedachtegoed in Amsterdam in kaart worden gebracht en aan worden gepakt. In de hoofdstad zijn meerdere bewegingen actief die opereren in het grijze gebied tussen activisme en extremisme. Organisaties als Shariah4Holland en Hizb ut Tahrir kunnen bijdragen aan het radicaliseringsproces en als kweekvijver fungeren voor extremistische en terroristische organisaties. De VVD wil dat het dergelijke groepen onmogelijk gemaakt wordt om nog openlijk onverdraagzame en jihadistische boodschappen over te dragen.

De VVD wil dat het Amsterdamse radicaliseringsbeleid wordt uitgebreid en er aandacht komt voor het aanpakken van de voedingsbodem van extremisten. Sinds 2007 wordt er in de hoofdstad alleen nog ingespeeld op daadwerkelijk geconstateerde risico's voor de openbare orde en veiligheid. De VVD maakt zich gezien de snel groeiende groep radicaliserende moslims zorgen over het feit dat het gevoerde beleid ter voorkoming van radicalisering niet onder het Amsterdamse radicaliseringsbeleid valt. Veiligheidswoordvoerder Dilan Yesilgoz-Zegerius: “Volgens ons zou de aanpak van fundamentalistische predikers en geradicaliseerde Syriëgangers niet los van elkaar gezien moeten worden. Integraal beleid is juist nu hard nodig.” 

Verder is de VVD enorm geschrokken van het bericht van de AIVD dat zij signalen heeft dat er in gesubsidieerde buurthuizen onverdraagzame en jihadistische boodschappen door gastpredikers worden overgedragen op jongeren. “Het is voor ons onacceptabel dat dit soort lessen worden gegeven in door de belastingbetaler betaalde buurthuizen. Wij willen van het college weten of dit ook in Amsterdam speelt en hoe het kan garanderen dat dit in de toekomst voorkomen wordt,” aldus integratiewoordvoerder Rik Torn.

De VVD wil verder weten of het stadsbestuur de komende zomermaanden extra gaat investeren in het voorkomen dat geradicaliseerde jongeren naar Syrië en Irak afreizen. “Wij verwachten dat de problemen de komende zomer alleen maar zullen toenemen, omdat deze groep jongeren in zomervakanties lastiger te volgen is. Wij willen weten of en zo ja, hoe daar op ingespeeld wordt,” aldus Yesilgoz-Zegerius. “Verder willen wij dat de burgemeester zich in het openbaar uitspreekt over alle bij hem bekende activistische en extremistische moslimbewegingen. Het moet voor nieuwe aanwas glashelder zijn waar zij zich mee inlaten.”