Onderzoek tweerichtingsverkeer Kinkerstraat

De VVD in Amsterdam wil dat er een onderzoek komt naar de mogelijkheden van tweerichtingsverkeer in de Kinkerstraat. Aanleiding hiervoor is een langlopende kwestie over sluipverkeer door de Helmersbuurt. VVD woordvoerder Verkeer Tjakko Dijk: “Er moet voortvarend worden gezocht naar een degelijke oplossing voor de verkeersoverlast die de inwoners van de Helmersbuurt ondervinden. Wat de VVD betreft moet het instellen van tweerichtingsverkeer in de Kinkerstraat een serieuze zoekrichting zijn .”

Bewoners van de Helmersbuurt hebben veel overlast van sluipverkeer dat uit de Borgerbuurt via de Hennetjesbrug richting Overtoom rijdt. Deze situatie komt doordat de Kinkerstraat slechts toegankelijk is voor eenrichtingsverkeer. “Hierdoor wordt de ene buurt door de ander ontsloten met alle overlast van dien. Dat kan niet de juiste manier zijn. Stadsdeel West heeft tot nu toe nooit serieus willen kijken naar varianten die flink wat aanpak vergen, zoals tweerichtingsverkeer in de Kinkerstraat. Die oplossing werd altijd direct terzijde geschoven. Omdat de Kinkerstraat onder Hoofdnet OV valt, wil ik dat wethouder Litjens, samen met de portefeuillehouder in West, onderzoek doet naar de mogelijkheden van tweerichtingsverkeer”.

Tijdens de laatste vergadering van Stadsdeel West afgelopen maart, werd een proef om het Nicolaas Beetsplantsoen open te stellen voor autoverkeer ineens door een meerderheid van de deelraad van tafel geveegd. Alexander IJkelenstam, Fractievoorzitter VVD West: “Na jarenlang te hebben gesteggeld om tot een oplossing voor de bewoners te komen, werd op het laatste moment een 180 graden draai gemaakt. Nu wil GroenLinks portefeuillehouder Ulichki het verkeer tegengaan door middel van drempels. Dit levert alleen nog maar meer overlast op voor de buurt. Door al het afremmend en optrekkend verkeer wordt de geluidsoverlast vergroot en de doorstroom verminderd. Tevens komt er meer uitstoot vrij.  Vooral dit laatste kan  niet de bedoeling van GroenLinks zijn.”

Dijk en IJkelenstam willen dat er een onderzoek komt naar het al dan niet gedeeltelijk openstellen van de Kinkerstraat voor tweerichtingsverkeer en hebben daarover zowel bij het College als bij het Algemeen Bestuur van West schriftelijke vragen ingediend.