Pak excessen illegale vakantieverhuur aan

SP, D66 en VVD willen dat het stadsbestuur werk maakt van de excessen rondom illegale vakantieverhuur. De partijen reageren op het grote aantal signalen over illegale verhuur van woonruimte aan toeristen. Die signalen hangen samen met de groeiende populariteit van verhuur van woonruimtes aan toeristen.

Het beleid in Amsterdam is dat mensen hun huis af en toe mogen verhuren aan toeristen. Vakantieverhuur in die vorm moet mogelijk blijven. Vakantieverhuurders moeten daar dan wel, net als reguliere hotels en verblijfplaatsen, toeristenbelasting voor afdragen.

Het komt echter ook regelmatig voor dat een woonhuis alleen nog maar verhuurd wordt aan toeristen, waarmee het een illegaal hotel is geworden. De coalitiepartijen willen dat er strikt wordt gehandhaafd op deze vorm van illegale verhuur aan toeristen. Er wordt dan immers een woning gebruikt als hotel, terwijl er een groot tekort aan woningen is. Ook ervaren buren vaak flinke overlast, bijvoorbeeld door geluid tot diep in de nacht, maar ook omdat toeristen vaak hun vuilnis op willekeurige momenten op straat zetten. Deze woningen voldoen bovendien vaak niet aan eisen van brandveiligheid, waardoor onveilige situatues kunnen ontstaan. Tot slot zijn ook reguliere verhuurders van slaapplekken de dupe. Hotels en gereguleerde bed and breakfasts maken onkosten om zich wel aan de regels te houden en worden dus oneerlijk beconcurreerd. 

SP, D66 en VVD willen dat het stadsbestuur het beleid omtrent vakantieverhuur gaat evalueren. Zo willen zij weten of er wel voldoende capaciteit is om misstanden te aan te pakken en de regels te handhaven. Maar ook moet de gemeente kritisch kijken naar de rol van websites die bemiddelen in de verhuur van woningen aan toeristen, zoals Airbnb en Wimdu. Die beschikken over informatie over de verhuringen omdat zij daarover een commissie vragen.. De handhaving moet er actief op gericht zijn dat aanbieders die de wet willens en wetens overtreden, hard aangepakt worden. Dat is belangrijk voor een leefbare binnenstad en een gezonde en eerlijke toerismesector in Amsterdam.