Samen de schouders onder een snel schoon Amsterdam

Een schone openbare ruimte is voor de VVD van groot belang. Het draagt niet alleen bij aan het woongenot, maar ook aan het toerisme en de Amsterdamse economie. Met name na grote evenementen zoals Koningsdag of Gaypride duurt het vaak nog te lang voordat de stad weer spic en span is. Raadslid Werner Toonk stelt dan ook voor om alle stadsdelen met hun reinigingsdiensten bij te laten springen om de stad snel schoon te krijgen. “Tijdens grote evenementen laat Amsterdam zich dikwijls van zijn beste kant zien en het zou mooi zijn als Amsterdam zich de dag daarna zich direct weer van zijn schoonste kant laat zien”, aldus Toonk.

Iedere Amsterdammer en iedere bezoeker van Amsterdam ziet graag een schone stad en het belang van een schone en mooie openbare ruimte is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. De kwaliteit van de openbare ruimte is inmiddels een belangrijke vestigingsvoorwaarde.

Hoewel de inzet van de mannen en vrouwen van de stadsreiniging er in resulteert dat Amsterdam over het algemeen goed wordt schoongemaakt vindt de VVD dat  dit met name na afloop van grote evenementen beter en sneller zou moeten en kunnen. Hierbij kan men denken aan evenementen als Koningsdag, Gay Pride, de Uitmarkt, Sail of huldigingen. Werner Toonk: “Stadsdelen hebben dikwijls moeite om de stad na evenementen binnen een dag weer spic en span te krijgen, dit terwijl een snelle en grondige schoonmaak van de stad van essentieel belang is om Amsterdam in de top van Europese bestemmingen te houden”.

In antwoord op vragen van de VVD van een jaar geleden liet het stadsbestuur weten dat het zou gaan “onderzoeken of er door een andere inzet van capaciteit tijdens en vlak na evenementen de stad sneller schoon kan worden gemaakt” en of er “een gemeentebreed inzetbare vliegende brigade ingezet kan worden voor extra inzet na evenementen”. Bovendien liet het stadsbestuur weten bij het schoonmaken na evenementen de staat van de binnenstad op de inhuldigingsdag van 30 april 2013 voor ogen te hebben. Een voornemen dat de VVD van harte ondersteunt.

VVD Amsterdam zou erg graag zien dat er intensiever samengewerkt wordt tussen de reinigingsdiensten van de verschillende stadsdelen, zeker nu binnen het nieuwe bestuurlijke stelsel Amsterdam als één organisatie opereert. De VVD is dan ook benieuwd naar het resultaat van het onderzoek naar capaciteit rond evenementen en de vliegende brigade en of de ambitie gehaald is om na grote evenementen de schoonheidsgraad van de inhuldigingsdag te bewerkstelligen zoals het stadsbestuur vorig jaar stelde.

Werner Toonk: “Wij stellen voor dat vijf keer per jaar na grote evenementen alle werknemers van de stadsreiniging het stadsdeel dat het evenement organiseert helpt bij het schoonmaken. Bijvoorbeeld tussen 5:00 en 10:00 uur in de ochtend zodat het betreffende stadsdeel zo snel mogelijk net zo schoon is als tijdens de inhuldiging in 2013. Bijvoorbeeld door elke stadsdeel-reinigingsdienst verantwoordelijk te maken voor een deel van het gebied waar het evenement plaats heeft gehad.” VVD Amsterdam is ervan overtuigd dat dit geen extra geld hoeft te kosten als de uren van de extra inzet gecompenseerd worden in de normale roosters van de stadsreinigers.

“In één stad met één gezamenlijke verantwoordelijkheid, mogen wat betreft de VVD stadsdeelgrenzen of deelbegrotingen geen belemmeringen meer vormen om grote zaken gezamenlijk aan te pakken. Het belang van een snelle schoonmaakoperatie na een groot evenement is stadsdeeloverstijgend en iedere Amsterdammer of bezoeker heeft hier baat bij. Daarom wil de VVD met de hele stad de schouders onder een snel schoon Amsterdam”, aldus Toonk.