VVD wil meer grip op leerlingenprognoses

De capaciteit in het Amsterdamse onderwijs is al jaren te beperkt waardoor de keuzevrijheid van leerlingen en ouders in het geding komt. Na herhaalde vragen van onder meer de VVD over dit onderwerp heeft het college nu nieuwe prognoses gepresenteerd. Die laten zien dat er de komende periode flink bijgebouwd moet worden om aan de vraag te voldoen. Naar aanleiding van de nieuwe prognoses heeft onderwijswoordvoerder Werner Toonk namens de VVD schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

Uit de prognoses die wethouder Kukenheim aan de gemeenteraad heeft voorgelegd, blijkt dat de leerlingenpopulatie in het basisonderwijs de komende jaren met 7,4% zal stijgen van 61.000 het afgelopen jaar naar 65.700 in 2025. Verder is de verwachting dat ook het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs sterk zal toenemen: van 39.316 naar 43.242 (stijging van 10%). Deze grote stijging komt onder andere voort doordat er meer rekening is gehouden met actuele trends. Zo blijven gezinnen bijvoorbeeld steeds langer in de stad wonen, omdat Amsterdam de afgelopen jaren aantrekkelijker is geworden voor mensen met kinderen of omdat hun huizen onder water staan. Toonk: "Het is goed dat er nu realistischere prognoses zijn, maar wij zijn er nog niet gerust op dat het nu wel klopt. Wij willen meer tekst en uitleg van het college over waarom het de afgelopen jaren voortdurend niet klopte en wat er nu aangepast is.” 

De VVD zal de komende periode naast aandacht voor de kwaliteit van het onderwijs en keuzevrijheid voor ouders aandacht blijven vragen voor voldoende capaciteit. “Het gaat bij het onderwijs niet alleen om kwaliteit, maar ook om capaciteit. Want alleen als dat allebei in orde is, is er pas echt wat te kiezen voor ouders. Het is goed dat dit nieuwe college daar nu ook expliciet aan gaat werken en ernaar streeft om het aanbod af te stemmen op de vraag van ouders en leerlingen. Dat is te lang blijven liggen," aldus Toonk.