VVD wil seksuele straatintimidatie aanpakken

In Amsterdam worden met name vrouwen regelmatig geconfronteerd met intimiderende, seksuele opmerkingen en –gedragingen op straat. De VVD vindt het onaanvaardbaar dat vrouwen en meisjes hiermee geconfronteerd worden en daardoor niet ongehinderd en vrij over straat kunnen gaan. Ook de signalen dat vrouwen en meisjes hierdoor noodgedwongen besluiten bepaalde kleding niet meer te dragen, vindt de VVD onacceptabel. Veiligheidswoordvoerder Dilan Yesilgoz-Zegerius wil deze misstanden daarom strafbaar stellen, waardoor ertegen opgetreden kan worden.

Verschillende reportages in de media hebben meerdere malen aangetoond hoe vrouwen op straat in Amsterdam lastig gevallen worden. Hoewel het probleem al meerdere jaren nadrukkelijk speelt, zijn er vooralsnog geen duidelijke acties ondernomen om dit aan te pakken. Wat de VVD betreft is het daarom tijd dat de politie en gemeente actief gaan optreden tegen dergelijke seksuele straatintimidatie. Zo zou een voorbeeld genomen kunnen worden aan de stad Brussel waar een boete van € 250 ,- in het leven is geroepen voor het uiten van intimiderende, seksueel getinte opmerkingen. Inmiddels zijn daar tientallen boetes uitgeschreven.

“Aangezien het merendeel van deze intimiderende seksuele opmerkingen en -gedragingen momenteel niet strafbaar is, pleiten wij voor een aparte strafbaarstelling in de APV. Door dit gedrag te sanctioneren maken we duidelijk dat wij het in onze stad niet accepteren dat vrouwen op deze intimiderende wijze worden bejegend”, aldus Yesilgoz-Zegerius. “Wij willen dat de burgemeester de omvang dit probleem in kaart brengt en aangeeft wat er volgens hem moet gebeuren om dit harder aan te pakken. Ons lijkt het een goed idee als de daders een werkstraf moeten uitvoeren bij bijvoorbeeld vrouwenorganisaties, zodat hun respect voor vrouwen bijgebracht kan worden”.

Binnen vier weken zal de burgemeester reageren op de vragen van de VVD.