Ook voor bijstandsmoeders moet werk lonen

Uit een column in het Financiële Dagblad van 23 september jl. blijkt dat het netto inkomen van bijstandsmoeders met twee kinderen inclusief toeslagen en gemeentelijke regelingen boven €2000,- per maand ligt. De hoogte van de bij elkaar opgetelde inkomsten ten opzichte van een salaris zouden slechts een enkele moeder stimuleren om betaald werk te vinden. VVD raadslid Marianne Poot: "Het mag niet zo zijn dat het voor alleenstaande moeders aanlokkelijker is om thuis in de bijstand te zitten dan aan de slag te gaan. Ook voor hen zou moeten gelden dat werken loont. De VVD spoort het stadsbestuur aan om deze groep te stimuleren betaald werk te vinden."

De VVD heeft het probleem van armoedeval reeds meerdere malen aangekaart tijdens vergaderingen van de gemeenteraad.

Marianne Poot en Dilan Yeşilgöz-Zegerius stelden de volgende vragen:

  1. Hoeveel bijstandsmoeders zijn er momenteel in Amsterdam?
  2. Klopt de berekening zoals die gemaakt is in het Financiële Dagblad en zoals deze eerder al te lezen was in de Volkskrant (http://www.denhaagtekijk.nl/Bijstand-volkskrant/345%20euro%20overhouden.htm)? Op welke gemeentelijke regelingen (toeslagen, kwijtscheldingen, collectieve verzekeringen, etc.) kunnen bijstandsmoeders aanspraak maken? Kan het college via een aantal voorbeelden inzicht geven in de maandelijkse inkomsten van bijstandsmoeders in Amsterdam?
  3. Wat wordt momenteel gedaan om alleenstaande moeders vanuit de bijstand weer aan het werk te krijgen? Wordt deze groep net als andere mensen met een bijstandsuitkering ingeschreven bij uitzendbureaus? Zijn er programma’s en/of projecten gericht op deze specifieke groep? Zo ja welke, zo nee waarom niet?
  4. Welke concrete maatregelen worden ondernomen om armoedeval bij alleenstaande moeders die vanuit de bijstand aan het werk gaan tegen te gaan?