Geen zebra’s meer over fietspaden

De fietspaden in Amsterdam zijn zo druk dat de zebrapaden moeten wijken. Het weghalen van zebrapaden maakt de stad veiliger voor voetgangers én fietsers en het is goed voor de doorstroming. VVD-gemeenteraadslid Werner Toonk komt vandaag met dit voorstel naar buiten.

Gemeenteraadslid Werner Toonk: “De huidige situatie is te onveilig en niet meer geschikt voor de dagelijkse stroom fietsers. Zebra’s zouden voetgangers een veilige oversteek moeten bieden, maar als voetgangers gebruik maken van hun recht en zomaar oversteken dan wordt het pas echt gevaarlijk. Iedere Amsterdammer die ’s-ochtends naar zijn werk fietst ziet dat. Mensen die daaraan twijfelen zouden eens een ochtend moeten kijken bij de Berlagebrug of het Leidseplein.”

Toonk wil met dit voorstel de verkeerssituatie in lijn brengen met de huidige praktijk. Het merendeel van de fietsers in Amsterdam stopt niet voor een zebra. En als er eens een voetgangers is die toch oversteekt, dan leidt dat onherroepelijk tot bijna-ongelukken met de passerende fietsers of tussen fietsers onderling die er niet op bedacht zijn.

Toonk benadrukt dat zebrapaden op de rijbaan wat hem betreft wel gewoon blijven liggen. “Zebra’s hebben een belangrijke functie om mensen veilig te laten oversteken en de stad kan niet zonder. Maar op de fietspaden loopt de situatie uit de hand en het is onbetaalbaar om bij iedere zebra een agent neer te zetten om fietsers op de bon te slingeren. Dat werkt ook niet. Als we handhavers op zebra’s willen inzetten, laten we die dan inzetten om auto’s te laten stoppen.”

Op die enkele plekken waar voetgangers echt een veilige oversteek nodig hebben, zouden wat de VVD betreft verkeerslichten geplaatst kunnen worden die alleen in de spits werken. Toonk pleit echter voor terughoudendheid: “Het is bovenal een kwestie van goed uitkijken, ook als er een zebrapad ligt of er verkeerslichten staan.” 

Update: lees hier de beantwoording van de schriftelijke vragen.