Focus op keuzevrijheid in het onderwijs en meer rendement per euro bij jongeren- en welzijnsorganisaties

Deze week wordt in de verschillende raadscommissies de begroting voor komend jaar besproken. Op 8 oktober kwamen de thema’s Jeugd, Onderwijs en Cultuur aan bod, waarbij VVD-woordvoerders Werner Toonk en Samira Bouchibti namens de VVD reageerden de plannen van het stadsbestuur.

Raadslid Werner Toonk: “Voor liberalen is keuzevrijheid in het onderwijs enorm belangrijk. Wij zijn erg tevreden met de keuzes die het College van B&W op dit gebied maakt. Er wordt fors geïnvesteerd in onderwijshuisvesting en er komt meer ruimte voor ouders om een goede school voor hun kind te kiezen. Als VVD zien we de uitwerking van deze voorstellen met vertrouwen tegemoet.”

Samira Bouchibti vroeg aandacht voor meer effectiviteit bij jongeren- en welzijnsorganisaties: “Wat de VVD betreft moet het rendement per euro óók binnen jongeren- en welzijnsorganisaties centraal staan. Ieder jaar worden er vele miljoenen uitgegeven aan jongeren- en welzijnswerk, zonder dat helder is wat de resultaten hier precies van zijn en of het aanbod wel aansluit op de vraag. Wij willen dat de wethouder het stelsel rondom jongeren- en welzijnsorganisaties zo vorm geeft dat bestaande partijen harder afgerekend kunnen worden op geleverde resultaten. Een tweede wat wij belangrijk vinden is dat er meer ruimte komt voor kleine, lokale initiatieven. Op dit moment kunnen dergelijke initiatieven –hoe efficiënt en succesvol ook- er namelijk nauwelijks tussen komen. Nuttige initiatieven vanuit de wijk zelf, nemen een groot deel van het welzijnswerk voor hun rekening maar komen vanwege langdurige subsidierelaties nauwelijks in aanmerking voor enige vorm van ondersteuning.”