Amsterdam wordt MKB vriendelijker

De Amsterdamse coalitiepartijen D66, VVD en SP willen Amsterdam vriendelijker maken voor bedrijven in het MKB. Tijdens de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad is een aantal voorstellen ingediend om dat te bewerkstelligen: het instellen van een Krokodillenbrigade, de verlenging van de halvering van de reclamebelasting en het toegankelijk maken van aanbestedingen voor het Amsterdamse MKB.

Het college wordt gevraagd om een op korte termijn met een Paarse Krokodillenbrigade te komen. Dit integrale team van ondernemers en ambtenaren gaat onder andere een inventarisatie maken van gemeentelijke regels, die versimpeld of afgeschaft kunnen worden. SP-raadslid Tiers Bakker: “Kleine ondernemers zijn onmisbaar in een buurt, maar worden soms onnodig gehinderd door de gemeente als het gaat om regels en vergunningen. We willen deze buurtondernemers niet in de weg zitten maar de ruimte geven om te ondernemen. De Paarse Krokodillenbrigade moet hier voor zorgen.”

Halvering reclamebelasting doorgezet

Daarnaast wordt de halvering van de reclamebelasting, die vorig jaar tijdelijk is ingesteld, verlengd. VVD-raadslid Marja Ruigrok: “In 2015 wordt de reclamebelasting gehalveerd. Niet alleen het MKB maar heel Amsterdam is gebaat bij deze belastingverlaging. De ondernemer kan zelf bepalen hoe hij het uitgespaarde geld uitgeeft. Iedere Euro die niet aan belastingen opgaat, vloeit terug in de Amsterdamse economie.”

Gemeentelijke aanbestedingen toegankelijk voor MKB

Ook willen de coalitiepartijen de aanbestedingen van gemeentelijke opdrachten beter toegankelijk maken voor het MKB. Nu staan veel opdrachten in de praktijk alleen open voor grote aanbieders. D66-raadslid Guus Bakker: “De gemeente heeft de gewoonte gehad om voor grote aanbestedingen alleen met grote leveranciers te werken. Veel kleinere Amsterdamse bedrijven konden daardoor niet profiteren van de gemeentelijke opdrachten. We willen daar nu verandering in brengen.”

Ruimte voor MKB en ZZP'ers

Met deze maatregelen geven de fracties invulling aan de ambitie van de coalitie om ondernemerschap van met name MKB en ZZP’ers in Amsterdam te stimuleren en mogelijke belemmeringen voor deze groep binnen de gemeente weg te nemen