VVD bezorgd over gevolgen liquidatiegolf voor buurtbewoners

Er moet niet alleen meer nazorg komen voor slachtoffers van liquidaties in Amsterdam maar ook voor bewoners die in hun buurt ongewild bij dit soort ernstige schietpartijen betrokken raken. De VVD vindt dat vooral voor de gemeente een belangrijke rol is weggelegd om na dergelijke gewelddadige incidenten, waaraan maar geen einde lijkt te komen, de orde weer zo goed mogelijk te herstellen.

Veiligheidswoordvoerder Dilan Yesilgoz-Zegerius: “Wat er momenteel in de stad gebeurt, is ronduit idioot. Onschuldige omstanders worden voor lief genomen en deze gewetenloze misdadigers schieten doelbewust op politieagenten. De impact die dit soort zaken op buurtbewoners, omstanders en andere betrokkenen heeft, is echt gigantisch. Wij vinden het van groot belang dat zodra zich een liquidatie, schietpartij, gewapende overval of ander ernstig delict heeft voorgedaan, er alles aan gedaan wordt om de aangetaste veiligheidsbeleving te verbeteren. De VVD wil dat Amsterdammers zien en voelen dat de overheid er bovenop zit en dit soort ingrijpende gebeurtenissen zeer hoog opneemt. Het onderwereldgeweld lijkt nog lang niet te zijn opgelost en het is schrikbarend dat er met steeds zwaardere wapens in dicht bewoonde gebieden wordt geschoten.” 

Het is morgen precies twee jaar geleden dat een 34-jarige Amsterdammer in Antwerpen werd doodgeschoten. “Die liquidatie lijkt letterlijk het startschot te zijn geweest voor een hele reeks gewelddadige afrekeningen – en pogingen daartoe – in het criminele circuit. Veel schietpartijen lijken onderling in nauw verband met elkaar te staan. Uiteraard moeten politie en justitie alles in het werk stellen om deze liquidaties te stoppen, maar het ziet er voorlopig niet naar uit dat het einde in zicht is. Daarom willen wij dat de gemeente na dit soort heftige gebeurtenissen direct actie onderneemt om de orde in een buurt te herstellen. Door buurtbijeenkomsten te organiseren kan een groot deel van de bezorgdheid en onveiligheidsgevoelens worden weggenomen,” aldus Yesilgöz-Zegerius.

De VVD wil onder meer van de burgemeester weten hoeveel buurtbijeenkomsten er in de afgelopen jaren zijn georganiseerd naar aanleiding van heftige incidenten, wat de nazorg precies is geweest en of hij dit middel veel vaker wil gaan inzetten.