VVD wil OV-verbod uitbreiden

Het Amsterdamse openbaar vervoer lijkt maar niet veiliger te worden. Criminaliteit, overlast en onveiligheidsgevoelens zijn het afgelopen jaar toegenomen. Vijf van de zes doelstellingen op het gebied van veiligheid dreigen niet behaald te worden. De VVD maakt zich grote zorgen over de huidige situatie en wil dat er harder wordt opgetreden tegen agressieve overlastplegers, die verantwoordelijk zijn voor veel onveiligheidsgevoelens. Veiligheidswoordvoerder Dilan Yesilgoz-Zegerius: “Op dit moment kunnen alleen zakkenrollers een OV-verbod krijgen. Wij willen dat deze groep nog dit jaar wordt uitgebreid naar gewelddadige reizigers en structurele overlastgevers.”

In de meest recente Monitor Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer is op verzoek van de VVD het afgelopen jaar voor het eerst onderzoek gedaan naar de factoren die van invloed zijn op het onveiligheidsgevoel. Uit deze analyse blijkt dat lastig gevallen of uitgescholden worden door agressieve reizigers de veiligheidsbeleving verreweg het meest aantast. Veel meer dan bijvoorbeeld slachtoffer worden van zakkenrollerij. “Het is raar dat wij de groep die verantwoordelijk is voor de meeste onveiligheidsgevoelens, niet aanpakken en zakkenrollers bijvoorbeeld wel,” zegt Yesilgoz-Zegerius.

Al eerder pleitte de VVD voor het uitbreiden van het OV-verbod, maar vorig jaar concludeerde burgemeester Van der Laan nog dat er geen cijfermatige onderbouwing bestond die het instellen van een dermate ingrijpend middel rechtvaardigt. Bij de Amsterdamse politie bestaat echter al langer de vraag naar een extra instrument om geweldplegers en notoire overlastplegers in onder andere de tram en metro aan te pakken. “Wat ons betreft is het inmiddels de hoogte tijd om over te gaan tot het uitbreiden van de doelgroep. Voor het eerst is aangetoond dat vooral deze groep verantwoordelijk is voor overlast en onveiligheidsgevoelens. Wij zien niet in hoe de verslechterde veiligheidssituatie anders nog verbeterd kan worden,” aldus Yesilgoz-Zegerius.