Amsterdam gaat nieuwe schoolinitiatieven actief ondersteunen

Het aantal schoolgaande leerlingen in Amsterdam neemt de komende jaren -zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs- snel toe. Hierdoor zal ook het scholenaanbod mee moeten groeien. Door complexe regelgeving is het momenteel echter bijzonder moeilijk om een nieuwe school te beginnen. De Amsterdamse fracties van VVD, CDA en D66 willen daarom dat de gemeente nieuwe onderwijsinitiatieven actief gaat stimuleren en begeleiden. Dit schept unieke kansen voor nieuwe scholen.

Werner Toonk (VVD): “Het is belangrijk dat leerlingen en hun ouders kunnen kiezen uit een divers en kwalitatief hoogstaand onderwijsaanbod. Door nieuwe scholeninitiatieven buiten het bestaande scholenaanbod de ruimte te geven, wordt de kwaliteit en capaciteit van het onderwijs in Amsterdam vergroot. Dit komt de keuzevrijheid ten goede."

CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari-Jansen: “Bij nieuwe scholeninitiatieven gaat het vaak om kleine scholen met enorm gemotiveerde ouders, leraren en besturen. Het steunen daarvan helpt om een meer divers en kwalitatief hoogstaand onderwijsaanbod in de stad te realiseren”.

Jan Paternotte (D66): “Docenten en ouders hebben vaak een beter beeld van de behoeften die er zijn en kunnen zo inspelen op innovatie in het onderwijs. Neem bijvoorbeeld de Vinse school, een initiatief van  ouders, ex-leerlingen en docenten, waar creatieve leerlingen zich kunnen specialiseren in techniek of filosofie. Ze leren allerlei apparaten en constructies bouwen. Deze school kampte met huisvestingsproblemen. Juist hier kan de gemeente helpen”.

Het college is enthousiast over dit voorstel, volgende week wordt er in de raadsvergadering van 5 november gestemd over het voorstel.