Regulering woningmarkt is het probleem, niet de oplossing

Raadslid Daniel van der Ree: "Laurens Ivens, de Amsterdamse wethouder die over het woonbeleid gaat, zei gisteren in het AT5 programma Park Politiek dat hij kans ziet de huurbescherming uit te breiden naar woningen met een huur tot 950 euro. Die kans zie ik niet. Bovendien zou het onverstandig zijn. Het probleem van de Amsterdamse woningmarkt is dat er te veel gereguleerde woningen zijn. Meer regulering voorstellen als oplossing is een onverstandige socialistische reflex."

Laurens Ivens, de Amsterdamse wethouder die over het woonbeleid gaat, zei gisteren in het AT5 programma Park Politiek dat hij kans ziet de huurbescherming uit te breiden naar woningen met een huur tot 950 euro. 

Die kans zie ik niet. Bovendien zou het onverstandig zijn. Het probleem van de Amsterdamse woningmarkt is dat er te veel gereguleerde woningen zijn. Meer regulering voorstellen als oplossing is een onverstandige socialistische reflex. Overigens zei Ivens voorganger, Freek Ossel, ook al zo iets in januari 2011. Niets meer van gehoord natuurlijk.

Momenteel is maar liefst 58% van de totale Amsterdamse woningvoorraad gereguleerd met een maximale huur van 700 euro. Het segment woningen met een huur tussen de 700 en 1077 euro beslaat slechts 6,7%. Hoe groot het middensegment – tussen 700 en 950 euro – is zeggen de cijfers niet, maar in ieder geval kleiner dan die 6,7%.

De enige manier om het middensegment te versterken is het aanbod te verhogen. Door nieuwbouw, maar ook door het liberaliseren van nu nog sociale huurwoningen. Pas dan zal je – op termijn – een betere prijsvorming zien ontstaan.

Bovendien zal Stef Blok de gemeente Amsterdam nooit toestaan het woningwaarderingssysteem op te trekken. Er komt juist een nieuw systeem waarin de waarde van de woning – voor 25% - een rol gaat spelen, Maar de grens blijft 700 euro.

De uitspraken van Laurens Ivens zijn echter niet gratuit. Hij is wethouder. Juist nu we de markt zo hard nodig hebben om de woningbouw in de stad weer op gang te krijgen zaait hij onzekerheid. Iets waar beleggers niet op zitten te wachten.

Ook VVD stadsdeelbestuurder Emile Jaensch schreef vanuit Zuidoost een reactie op de uitspraken van Ivens. Lees hier deze reactie.

Daniel van der Ree, Woordvoerder Wonen en Bouwen