Lastenverlichting, werk, veiligheid en financiële degelijkheid voorop in Begroting 2015

Tijdens de raadsvergadering van 6 november werd de Begroting 2015 van de stad Amsterdam aangenomen. VVD woordvoerder Financiën Marianne Poot: “De VVD is bijzonder blij met deze inzichtelijke en leesbare begroting waarin de resultaten van de voorgenomen doelen goed meetbaar zijn. Nooit eerder waren er zoveel mogelijkheden om mee te praten en het beleid te bepalen. Erg jammer is het dan ook dat PvdA en GroenLinks zichzelf buiten spel hebben gezet door tegen te stemmen.”

Lastenverlichting

In het coalitieakkoord zijn stevige lastenverlichtingen afgesproken die terug te vinden zijn in de begroting. Marianne Poot: “We geven direct boter bij de vis. Eindelijk verdwijnt de solidariteitsheffing voor het overgrote gedeelte uit de afvalstoffenheffing. Oftewel: eindelijk betaalt de werkende Amsterdammer niet meer voor het ophalen van het afval van zijn niet werkende buurman. Dat scheelt 50 euro per jaar per gezin. De VVD is hier zeer content mee. De VVD is ook heel blij met de toezegging van het college om te bekijken of het ophalen van afval nog efficiënter kan. En hiermee de afvalstoffenheffing nog verder omlaag kan.”

Fractievoorzitter Marja Ruigrok: “Amsterdam investeert vanaf 2015 32 miljoen in de economie, want een succesvolle stad draait wat ons betreft om werk daarnaast komen er minder regels voor ondernemers. ”Om een impuls aan de lokale economie te geven, wordt de reclamebelasting, net als vorig jaar, gehalveerd. “Wij vinden dat een ondernemer zelf het beste kan bepalen waar hij of zij het geld aan uitgeeft. Dat is goed voor de stad, de economie en de werkgelegenheid”, aldus Ruigrok. Tevens heeft de burgemeester aan de VVD-fractie toegezegd om positieve signalen over horecagelegenheden te verwerken in de voor volgend jaar aangekondigde bonus-malusregeling.

Werk

Bij de begrotingsbehandeling werd ook het VVD-voorstel om mensen in de bijstand te stimuleren om vaker flex –en deeltijdwerk aan te nemen aangenomen. Marianne Poot: “De VVD vindt dat deeltijd –of flexwerk de kans om voorgoed uit de bijstand te komen vergroot. Daarom wil de VVD dat alle barrières die bijstandsgerechtigden ervaren om ook al is maar tijdelijk werk aan te nemen worden weggenomen”, aldus Marianne Poot.

Tevens worden op aandringen van de VVD ZZP’ers betrokken bij het ZZP-proof maken van het sociale beleid van Gemeente Amsterdam. Marianne Poot: “Geregeld vangen wij signalen op dat mensen die vanuit de bijstand als ZZP’er willen starten door Dienst Werk en Inkomen (DWI) van het kastje naar de muur worden gestuurd. Zo blijven potentieel succesvolle ondernemers onnodig in een uitkering. Door ervaringen van ZZP’ers te betrekken bij het ZZP-proof maken van DWI kan deze vicieuze cirkel worden doorbroken.”

Veiligheid

Vanaf volgend jaar wordt er nadrukkelijk extra geïnvesteerd in het vergroten van de veiligheid en het terugdringen van overlast in de stad. Zo zal dankzij de VVD de succesvolle Top600-aanpak van de meest criminele veelplegers worden uitgebreid naar een Top1000. “Voortaan zal een nog grotere groep die zich veelvuldig schuldig maakt aan High Impact Crimes als overvallen, woninginbraken en straatroven, de aandacht krijgen die het verdient,” aldus veiligheidswoordvoerder Dilan Yesilgoz-Zegerius.

Verder zal het stadsbestuur er -op aandringen van de VVD- voor zorgen dat bedreigde Joodse instellingen de beveiliging en bescherming krijgen die zij nodig hebben en wordt er extra geld uitgetrokken om radicalisering aan te pakken. Yesilgoz-Zegerius: “De dreiging waarmee Joodse instellingen kampen is geen incidenteel probleem. Wij vinden dat een structurele dreiging, structurele bescherming verdient. Niet op kosten van de Joodse gemeenschap, maar op kosten van de overheid, zoals bij elke andere groep Amsterdammers.”

Ook is er in de begroting extra geld beschikbaar gesteld voor toezicht en handhaving, zodat overlast sneller teruggedrongen kan worden.

Verkeer en openbare ruimte

Op het gebied van parkeren heeft de VVD ervoor gezorgd dat er en stadsbrede parkeerbalans zal komen. "Zo gaat nauwkeurig worden bijgehouden wanneer er parkeerplaatsen verdwijnen en hoe en waar deze dan gecompenseerd worden, zodat er een einde kan komen aan het zomaar opheffen van parkeerplaatsen", aldus VVD-raadslid Werner Toonk.

Financiële degelijkheid en duidelijkheid over subsidies

De VVD steunt van harte het voornemen van het stadsbestuur tot meer begrotingsdiscipline, waarbij meevallers en een positief renteresultaat ingezet zullen worden voor de aflossing van de stadsschuld. Raadslid Marianne Poot: “Op dit moment betaalt Amsterdam dagelijks ruim €350.000,- rente! Dit is natuurlijk een enorm bedrag en daarom is schuldaflossing zo belangrijk.” 

Op het gebied van subsidies heeft VVD-raadslid Daniel van der Ree ervoor gezorgd dat er eindelijk een glashelder overzicht zal gaan komen over hoeveel subsidie er door de Centrale Stad en in de stadsdelen wordt uitgegeven aan huurdersondersteuning. “Er is geen duidelijk inzicht in hoeveel we precies uitgeven en aan wie. Het stadsbestuur is van plan alle subsidies, dus ook die aan huurdersondersteuning, kritisch tegen het licht te houden, maar dan moeten we wel een transparant overzicht hebben”, aldus Van der Ree. 

Tevens heeft een voorstel van de VVD ertoe geleid dat het stadsbestuur werk gaat maken van de duidelijkheid en informatiewaarde van de verschillende subsidieoverzichten van de stadsdelen, zodat beter inzichtelijk wordt wat er precies wordt uitgegeven. Subsidiewoordvoerder  Rik Torn: "De komende jaren wordt €30 miljoen op subsidies bezuinigd. Daarom is het verkrijgen van duidelijk inzicht van essentieel belang om grip op de enorme subsidiestroom te krijgen."