Taaleis voor bijstand gerechtvaardigd

In de NRC van 11 november jl. viel te lezen dat volgens wethouder Vliegenthart de taaleis “onuitvoerbaar” is en “er geen geld voor” is. VVD gemeenteraadslid Marianne Poot: “Bijstand is een laatste –tijdelijk- vangnet, mensen die hiervoor in aanmerking willen komen moeten op z’n minst mee willen doen in de samenleving. Dit betekent ook dat ze de Nederlandse taal machtig moeten zijn.”

Het aanscherpen van de taaleis werd op initiatief van de landelijke VVD opgenomen in het regeerakkoord. Wanneer de taaleis voor bijstand wordt ingevoerd worden mensen die het Nederlands onvoldoende beheersen in eerste instantie 20% op hun uitkering gekort. Als iemand na een halfjaar nog geen vorderingen heeft gemaakt, wordt dat 40 procent. Wie zich na een jaar nog niet heeft ingespannen de taal te leren, verliest zijn uitkering.

Marianne Poot stelde de volgende vragen aan het Amsterdamse stadsbestuur:

  1. Hoeveel mensen die momenteel in de bijstand zitten, zouden na het invoeren van de taaleis gedeeltelijk of geheel worden gekort op hun uitkering? Welk bedrag gaat hiermee gemoeid?
  2. Kan het college een inschatting geven van de kosten die gemoeid zijn met het invoeren van de taaleis in Amsterdam? Kan het college een specificatie geven van de geschatte kosten?
  3. Wat zijn volgens het college de barrières voor het invoeren van de taaleis? Hoe kunnen deze barrières worden weggenomen?
  4. Is het college het met de VVD eens dat van bijstandsgerechtigden alle inspanningen verwacht mogen worden om aan het werk te gaan, mee te doen of uit de bijstand te komen?
  5. Deelt het college de mening van de VVD dat het normaal is om van een bijstandsgerechtigde te verlangen dat de Nederlandse taal voldoende wordt beheerst? Zo ja, welke concrete maatregelen is het college van plan te nemen om Zo nee, waarom niet?