Stadsbestuur realiseert 8.000 studentenwoningen op voorstel van VVD, D66 en SP

In september dienden VVD, D66 en de SP een voorstel in om de komende collegeperiode een ambitieus aantal studenten- en jongerenwoningen in Amsterdam te realiseren. Vandaag presenteerde het stadsbestuur de reactie op het voorstel en het Programma Jongeren- en Studentenhuisvesting 2014-2018 waarin de voorstellen van VVD, D66 en SP zijn overgenomen. Raadslid Daniel van der Ree: “Wij zijn blij dat het college ons voorstel integraal over wil nemen. Een ambitieus streefcijfer bleek in de vorige collegeperiode een goed middel om meer studenten- en jongerenwoningen te realiseren en we verwachten dat dit voorstel wederom tot succes zal leiden."

Amsterdam is een populaire en aantrekkelijke studentenstad en een groot deel van de Amsterdamse bevolking bestaat uit studenten. Hierdoor is de druk op studentenwoningen in de stad groot. Op voorstel van de coalitiepartijen stelt wethouder Ivens zich, in de vandaag gepresenteerde plannen, dan ook ten doel om de komende vier jaar tenminste 8.000 extra studenteneenheden en 2.500 extra jongerenwoningen te realiseren.

“Om talent naar Amsterdam te halen en onze kenniseconomie te versterken moeten we voldoende woonruimte creëren voor hen die in onze stad komen studeren. Harde streefcijfers zijn daarbij een goede stok achter de deur en op ons verzoek zal de wethouder jaarlijks de behaalde resultaten aan ons voorleggen. Dit bleek ook in de vorige collegeperiode waarin de VVD in het stadsbestuur zat een effectief instrument en met ons voorstel proberen we dit succes een vervolg te geven en we zijn dan ook blij dat de wethouder de lat hoog legt.” Aldus Van der Ree.

VVD, D66 en de SP droegen in hun voorstel verscheidene manieren aan om de doelstelling te realiseren en naast nieuwbouw te kijken naar onder andere transformatie van leegstaande kantoren, de mogelijkheden tot woningdelen te verruimen en (gedeeltelijk) leegstaande verzorgingshuizen te benutten.

Ook hebben de indieners ervoor gepleit om rekening te houden met de huurtoeslaggrens voor huurders jonger dan 23 jaar en de corporatie dan ook te verzoeken om in te zetten op de realisatie van woonruimte die betaalbaar is voor huurders in de leeftijdscategorie onder de 23, zodat er voor zoveel mogelijk studenten of werkende jongeren ruimte is om een bijdrage te leveren aan het succes van Amsterdam. Het stadbestuur heeft toegezegd dat minstens 60% van de te realiseren studentenwoningen gericht is op studenten tot 23 jaar en minstens 80% een kale huurprijs van maximaal €500,- per maand zal hebben.

Lees hier het initiatiefvoorstel.