Amsterdam moet paal en perk stellen aan bijstandstoerisme

Afgelopen week oordeelde het Europese Hof van Justitie dat migranten niet meer automatisch recht op bijstand hebben. Woordvoerder Werk Marianne Poot: “Wat ons betreft stelt Amsterdam paal en perk aan bijstandstoerisme. Wij verwachten van het stadsbestuur concrete maatregelen op dit vlak.”

Naar aanleiding van een klacht van een Roemeense vrouw wier aanvraag voor een uitkering was geweigerd in Leipzig heeft het Hof bevestigd dat een lidstaat de mogelijkheid moet hebben om uitkeringen te weigeren aan economisch niet-actieve burgers uit andere landen. 

Werkloze migranten die het binnen de Europese Gemeenschap gegarandeerde recht op vrij verkeer van werknemers misbruiken om van het hogere niveau van sociale voorzieningen te profiteren, zijn reeds lange tijd een doorn in het oog van veel Europese lidstaten. In 2010 pleitte de Amsterdamse VVD bij het stadsbestuur om maatregelen tegen bijstandstoerisme te nemen.

Marianne Poot stelde de volgende vragen:

  1. Kan het college aangeven hoeveel mensen het afgelopen jaar naar Amsterdam verhuisden en direct aanspraak maakten op bijstand? Hoeveel van deze mensen verhuisden vanuit het buitenland naar Amsterdam? 
  2. Hoeveel mensen die in Amsterdam recht hebben op bijstand, zijn -sinds ze in Amsterdam wonen- nooit in staat geweest in eigen onderhoud te voorzien en woonden daarvoor in het buitenland? 
  3. Vindt er momenteel overleg plaats tussen Gemeente Amsterdam en het Rijk om te kijken hoe bijstandstoerisme kan worden tegengegaan? Zo ja, wat zijn de uitkomsten van dit overleg? Zo nee, waarom niet?   
  4. Welke concrete maatregelen neemt het college momenteel om bijstandstoerisme tegen te gaan? Wat is het effect van de recente uitspraken van het Europese Hof op deze maatregelen?