VVD zeer bezorgd over grote problemen ICT-systeem

VVD Amsterdam maakt zich grote zorgen over het ICT-project ‘Amsterdams Financieel Systeem’. Vandaag werd de voortgang van het project besproken in de raadscommissie Financiën en VVD Amsterdam is geschrokken van de voortgangsrapportage die een crisissituatie schetst en vraagt dan ook duidelijkheid en verbetering van het stadsbestuur. Raadslid Marianne Poot: ”Uit het rapport komt een alarmerend beeld naar voren. Kosten worden met miljoenen overschreden, het project wordt slecht aangestuurd en kent enorme risico’s voor de toekomst. Dit moet heel snel aangepakt worden”.

Het ICT-project ‘Amsterdams Financieel Systeem’ (AFS) loopt sinds 2012 met als doel om in 2015 alle Amsterdamse gemeentelijke organisaties en stadsdelen met één basissysteem te laten werken. Het voortgangsrapport wekt wat betreft VVD Amsterdam echter de indruk dat er een nauwelijks blusbare brand is ontstaan.

Zo kan niet met zekerheid gezegd worden of het AFS-systeem de juiste basis is voor doorontwikkeling, is er volgens het rapport sprake van een crisissituatie en kan niet de waarborg gegeven worden dat op 1 januari salarissen en leveranciers uitbetaald kunnen worden.

“Het is inmiddels al bijna 1 januari, dus ik heb het gevoel dat we als raad met de rug tegen de muur staan om nog op tijd bij te sturen. Wij hebben dan ook veel vragen aan de wethouder over hoe dit project heeft kunnen ontsporen, welke kosten en risico’s dit met zich meebrengt en hoe we dit zo snel mogelijk weer op de rails kunnen krijgen of dat straks zal blijken dat we een waardeloos systeem ontwikkeld hebben”, Aldus financieel woordvoerder Marianne Poot.

Het project viel onder de Regeling Risicovolle Projecten, die bedoeld is om extra toezicht en grip op projecten te houden. Desondanks is de VVD van mening dat de raad veel te laat over de problemen geïnformeerd wordt. VVD Amsterdam wil dan ook dat er niet meer geld aan het project uitgegeven wordt voordat de gemeenteraad een haarscherp beeld van de situatie en de toekomst van het project heeft. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Marianne Poot: “Iedereen zal het debacle met de €188 miljoen ten onrechte uitgekeerde woonkostenbijdrage van vorig jaar nog vers in het geheugen hebben. Ook daar speelde een falend ICT-systeem een grote rol. Enkele weken geleden presenteerde de parlementaire onderzoekscommissie Elias in de Tweede Kamer een vernietigend rapport over ICT-projecten bij de overheid en VVD Amsterdam wil dat alle zeilen bijgezet worden om te voorkomen dat het AFS in het rijtje mislukte ICT-projecten van de overheid bijgeschreven zal worden met alle financiële en organisatorische gevolgen van dien of het stadsbestuur moet een eerlijke afweging voorleggen of het überhaupt zinvol is dit project door te zetten.”