Eeuwigdurende afkoop erfpacht wordt mogelijk

Amsterdammers kunnen vanaf 1 juli 2016 eindelijk hun erfpacht eeuwigdurend afkopen. VVD-wethouder Eric van der Burg heeft het plan voor de uitwerking van het nieuwe erfpachtstelsel gepresenteerd en zal enkele rigoureuze veranderingen doorvoeren. Zo maakt hij een eind aan de onvoorspelbare canonherzieningen, die ervoor zorgen dat erfpachters soms wel honderden euro's per maand extra moeten betalen. Woningbezitters krijgen hiermee zekerheid en profiteren van de winst van hun woninginvesteringen. Daarnaast worden meerdere problemen uit het huidige systeem dat inefficiënt, te complex en gestoeld is op een scheef principe opgelost. De afkoop van eeuwigdurende erfpacht is in praktische zin gelijk aan koop van de grond. De gemeente kan dan nooit meer aan de deur komen voor een zogenaamde canonherziening.

Het nieuwe erfpachtstelsel zal medio 2016 in werking treden. Nieuwbouw wordt vanaf dan alleen nog in eeuwigdurende erfpacht uitgegeven. Kopers kunnen ervoor kiezen om de erfpacht in één keer vooruit te betalen of kiezen voor een vastgesteld jaarlijks bedrag dat alleen geïndexeerd wordt. De huidige 250.000 erfpachters krijgen een aanbod van de gemeente om tussentijds (voor aflopen canonperiode) over te stappen. Deze overstap is vrijwillig.

VVD-raadslid Daniel van der Ree is zeer tevreden met de gepresenteerde plannen: “De VVD heeft zich altijd ingezet voor keuzevrijheid voor erfpachters en het wordt nu -na 120 jaar- eindelijk mogelijk voor Amsterdamse huizenbezitters om de erfpachtgrond onder de eigen woning voor altijd af te kopen. Deze hervorming van het erfpachtstelsel is fantastisch nieuws, want door allerlei belastingen brengt de huizenbezitter al een onevenredig groot deel van de inkomsten voor de stad op. Genoeg is genoeg.”