VVD focus op externe tegenspraak, erfelijke armoede en schuldhulpverlening in armoedebeleid

Bij de bespreking van de armoedeplannen van het Amsterdamse stadsbestuur heeft de wethouder op aandringen van VVD Amsterdam toegezegd werk te maken van de organisatie van externe tegenspraak, activerende aanpak van erfelijke armoede en een evaluatie van de Amsterdamse schuldhulpverlening. VVD woordvoerder Armoede Dilan Yeşilgöz-Zegerius: “De VVD gelooft dat de meeste Amsterdammers die in armoede leven, zo snel mogelijk weer zelfredzaam willen worden. Wij willen deze mensen zoveel mogelijk faciliteren om voorgoed de armoede achter zich te laten.”

Bij de bespreking van de armoedeplannen van het Amsterdamse stadsbestuur heeft de wethouder op aandringen van VVD Amsterdam toegezegd werk te maken van de organisatie van externe tegenspraak, activerende aanpak van erfelijke armoede en een evaluatie van de Amsterdamse schuldhulpverlening. VVD woordvoerder Armoede Dilan  Yeşilgöz-Zegerius:  “De VVD gelooft dat de meeste Amsterdammers die in armoede leven, zo snel mogelijk weer zelfredzaam willen worden. Wij willen deze mensen zoveel mogelijk faciliteren om voorgoed de armoede achter zich te laten.”

Het college gaat de komende vier jaar het armoedebeleid intensiveren door 80 miljoen extra te reserveren. Met dit geld zal de doelgroep die aanspraak mag maken op inkomensaanvullende maatregelen worden vergroot. Dilan Yeşilgöz-Zegerius: “De VVD stelt vraagtekens bij hoe het vergroten van de doelgroep leidt tot duurzame uitstroom uit de armoede. Daarom willen wij dat externe tegenspraak wordt georganiseerd zodat gaandeweg duidelijk blijft of we op de goede koers zitten.”

Ook zal op voorspraak van de VVD aandacht aan erfelijke armoede worden gegeven. “In Amsterdam hebben kinderen die in een minimagezin opgroeien zelf ook meer kans om later tot die minima te horen. Dit mogen we niet zomaar accepteren. Daarom wil de VVD dat in het ‘Aanvalsplan Armoede’ de focus wordt gelegd op het doorbreken van de vicieuze cirkel van erfelijk armoede. Activering van de ouders speelt hierbij een cruciale rol.”, aldus Yeşilgöz-Zegerius.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20.000 Amsterdamse huishoudens diep in de schulden zitten en dat dit aantal stijgt. Dilan Yeşilgöz-Zegerius : “Wat de VVD betreft moet schuldhulpverlening zo ingericht zijn dat Amsterdammers die hiervoor in aanmerking komen zo snel mogelijk zelf weer regie kunnen voeren over hun eigen levens en zelf de schulden kunnen aanpakken. Wij willen daarom dat de Amsterdamse schuldhulpverlening op effectiviteit en doelmatigheid wordt onderzocht en waar nodig wordt hervormd.”